Novinky

Češi prý solí dvakrát víc než mají

Sůl   Češi jedí dvojnásob soli oproti tomu, co doporučuje Světová zdravotnická organizace  - denně místo pěti až šesti gramů sní každý obyvatel Česka v průměru devět až 12 gramů soli. Vysoký příjem sodíku v soli vede k hypertenzi, která přispívá k úmrtím na infarkt nebo mrtvici.

   Vysoký tlak má v Česku každý třetí dospělý, celkem dva miliony lidí. Světový den hypertenze 17. května se zaměří na osvětu o vlivu soli na lidské zdraví a možnostech snížení její spotřeby. 

   "Nadměrná konzumace soli je příčinou vysokého tlaku nejméně u tří z deseti dospělých. Hypertenze odpovídá za 64 procent cévních mozkových příhod a 49 procent případů ischemické choroby srdeční, která může vést až k srdečnímu úmrtí," řekl předseda České společnosti pro hypertenzi profesor Jiří Widimský. "Až 80 procent sodíku je v průmyslově zpracovaných a konzervovaných potravinách a v jídlech z rychlého občerstvení," varoval profesor Karel Horký z Všeobecné fakultní nemocnice. Lidé si zvykli na slanou chuť a těžko odvykají. Dobrým řešením je nezvykat na slané už malé děti, řekl.   

Po slané zátěži ulehčí ovoce a zelenina

    "Nepropagujeme zcela neslanou stravu, sůl dodává jídlu chuť. Radíme omezit postupně množství soli, pak to člověk nevnímá tak negativně," zdůraznil. Slané zátěži lze podle něj částečně čelit také větším příjmem ovoce a zeleniny. Draslík v nich obsažený zbrzdí negativní dopady sodíku.   

  Jedenáct z 27 členských zemí EU přijalo závazek snížit množství soli v průmyslově vyráběných potravinách. Česko mezi nimi není. Jednou z cest k omezení množství soli ve výrobcích je nesolit pečivo. Důležité také je informovat na obalech potravinářských výrobků, kolik soli obsahují.    

  Kdo má problémy s tlakem, měl by podle odborníků zcela vynechat solené a uzené ryby, slaninu, slané sýry, chipsy, uzeniny, olivy, krevety, solené oříšky, nakládanou zeleninu, sojovou omáčku, dressingy, konzervovaná masa a polévkové kostky. Omezit by měl trvanlivé pečivo, hamburgery a pizzy.    

Pomáhá kuskus, vejce, rýže i jogurt

   Naopak by si měl dopřát cereálie se sníženým obsahem sodíku, kuskus, vejce, čerstvé ryby, maso a drůbež, čerstvé sýry, ovoce a zeleninu, domácí chléb, mozarellu a ricottu, těstoviny, rýži, nesolené ořechy, nesolený popcorn, jogurt, luštěniny a semena. Ze stolu by měl odstranit slánku a měl by užívat k dochucování místo soli čerstvé bylinky nebo sušené koření.


Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí