Novinky

Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

   Ve středu 13. května 2009, kdy se slavil Světový den koktejlu, se stal barový svět bohatší o unikátní a luxusní BARMANSKOU PUTOVNÍ KNIHU /THE BARTENDERS´ TRAVELLING BOOK/, kterou vyslal do světa iniciátor myšlenky, novinář a milovník dokonalých barů Adam Slavík

   Prvním majitelem knihy na světě se stal barmistr Václav Vojíř (majitel baru Bugsy´s), kterého Slavík označil za ikonu české barmanské scény.

   Večírek byl stylový, servírovaly se jak tradiční míchané nápoje, tak žhavé novinky zpoza barových pultů. Mezi kmotry, kteří slavnostně vyslali knihu do světa, patřil i textař Michal Horáček. „Je to bláznivý nápad, ale mám zkušenosti s tím, že bláznivé věci většinou vyjdou“, řekl při své řeči. Slavnostní předání knihy první barmanské osobnosti na světě excelentně moderoval držitel prestižní novinářské ceny Eduarda Kirsche Luboš Xaver Veselý.

   Xaverovi to nedalo a zeptal se Michala Horáčka, jestli by si vsadil na návrat této knihy, který se očekává až za sedm let. „Sázím se rád, ale v tomto případě by záleželo na kurzu“, řekl záhadně Horáček směrem k Barmanské putovní knize. Na večer dorazil i Jiří Krampol s manželkou a další osobnosti veřejného a profesního života.

   První majitel barmanské putovní knihy Václav Vojíř pojal svoji roli velmi vážně. Každou stránku totiž pokřtil exkluzivním koktejlem Manhattan Exclusive, který stylově osobně připravil. Kniha tak dostala přepychové aroma. Tento koktejl je naprostou raritou, neb aspiroval na zápis do Guinessovi knihy rekordů jako nejdražší koktejl světa. Jeho výjimečnost spočívá ve velmi starých a nedostupných surovinách.

   Zvláštností je, že kniha je prázdná. Luxusní vazba obsahuje 333 nepopsaných stran. Každý barman do ní napíše své poselství, autorskou recepturu, přidá své iniciály a název baru a pošle knihu jinému kolegovi dle svého výběru. Osud knihy je tak ponechán zcela v rukou jejích pisatelů. Zájemci budou moci sledovat její cestu na stránkách www.bartenderstravellingbook.com.

   Barmanská putovní kniha je už sama o sobě unikát. Vazba byla vyrobena v dílně Jiřího Fogla, který je považován za jednoho z největších českých mistrů knihařského řemesla. Je vázána v kůži s ozdobnými ornamenty a opatřena ručně vyrobeným papírem z manufaktury ve Velkých Losinách, jedné z nejstarších papírenských dílen v Evropě. Knihu bude doprovázet také CD s písní Don't Get Any Ideas od jazzového varhaníka Ondřeje Pivce.




Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí