Novinky

Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

   Lososový tatarák, kuřecí roláda nebo pověstný creme brulée nejsou v žádném případě standardní vězeňskou stravou. Byly to ale pokrmy, které vykouzlili někteří vězni v Singapuru v rámci projektu, který jim má usnadnit návrat do společnosti po propuštění z výkonu trestu, píše agentura Reuters.    

   V převážně konzervativním Singapuru vychází každoročně z vězení a středisek pro odvykání drogám na 10 000 lidí. Pro mnohé z nich je velmi těžké najít zaměstnání a čelit společenskému tlaku, který omezuje jejich snahy znovu se začlenit do společnosti.     Tento týden 12 finalistů soutěže z několika vězeňských zařízení vyměnilo vězeňské úbory za bílá kuchařské úbory a poměřili navzájem svoje kulinářské schopnosti. Měli za úkol vytvořit menu o třech chodech s jarní tematikou. Soutěži předcházelo třítýdenní kuchařské školení 40 vězňů.    

   "Není to jen přehlídka zručnosti a talentu vězňů, je to platforma, která jim umožní získat určitou profesní dovednost, která bude použitelná v životě," řekl zástupce ředitele vězeňské správy v Singapuru Ng Gee Tiong. Většina vězňů a vězeňkyň účastnících se soutěže se do vězení dostala za krádeže nebo za držení drog.   

Největší potíž? Nedostatek surovin

   Porotci i soutěžící se shodli v tom, že nejtěžší bylo vypořádat se s omezeným výběrem ingrediencí. Ale právě tato omezení dala vězňům příležitost samostatně přemýšlet a vymýšlet, což šéfkuchaři musejí dělat velmi často. "Objevilo se tady hodně talentů," řekl šéfkuchař Catan Tan, který měl skupinu vězňů při školení na starost. Mezi jejich skvělé nápady patří třeba forma ve tvaru srdce, kterou vyrobili z hliníkové fólie.

   Z bezpečnostních důvodů museli vězni dodržovat přísná pravidla. To znamená, že většina kuchyňského nářadí, nejen třeba sekáčky a nože, ale i škrabky na zeleninu, byla přivázána ke kuchyňskému stolu. "Ingredience byly skutečně jen ty základní. Bylo to docela těžké, protože když vaříte, potřebujete hodně surovin, a když vám jedna chybí, může se výsledná chuť lišit od toho, co jste měli původně v úmyslu," řekl bývalý šéfkuchař, který odmítl sdělit své jméno a který je ve vězení za zpronevěru.    

   Vítězové soutěže, kteří byli hodnoceni podle řady kritérií, počínaje schopností pracovat v týmu až po výslednou chuť jídla, dostali nejen finanční odměnu, ale také příležitost uvařit pro svoje blízké a poobědvat s nimi. Organizátoři soutěže doufají, že to přispěje k upevnění jejich rodinných vztahů.


Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí