Novinky

Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

   Moderní evropskou kuchyni s dotekem Asie bude nabízet klientům nová pražská restaurace Zinc, která byla v úterý otevřena v prostorách hotelu Hilton Prague Old Town.

   Nahradila ambiciózní projekt britského šéfkuchaře Gordona Ramsaye, který svůj podnik Maze počátkem roku prodal a který krátce poté získal pro Prahu druhou hvězdu v prestižním gastronomickém průvodci Michelin. Tým kuchařů povede nyní Ari Munandar, který dosud působil v restauraci Essensia luxusního hotelu Mandarin Oriental.  

   "Pozornost k tomuto podniku se upírá proto, že tady byla restaurace Maze. Je to velká výzva. Naším cílem však není získání michelinské hvězdy, ale poskytovat nejlepší jídlo a servis," řekl Munandar, který pochází z Indonésie a patří k nejuznávanějších kuchařům v Praze. V minulosti pracoval v předních hotelích po celém světě, včetně sítě Hilton v Jihoafrické republice nebo v Londýně. V Praze působí již 12 let.    

Bez hvězdy od Michelina

   S odchodem dosavadního šéfkuchaře Philipa Carmichaela, který vedl kuchyni v Maze, přijde tento podnik o michelinskou hvězdu. "Hvězdu dostala restaurace Maze. Není naším cílem získat michelinskou hvězdu, ale dodržet vysoký standard, který za Gordona Ramsaye restaurace servírovala a který chceme poskytovat nadále našim hostům, co se týká pokrmů, kvality servisu a obsluhy," řekla mluvčí hotelu Markéta Šebková. Podle ní nové vedení podniku nicméně převzalo téměř veškerý personál, včetně obluhy.    

   Podle Munandara bude v nabídce mezinárodní kuchyně s asijskými ingrediencemi. "Bude to takový mix. Moderní mezinárodní jídlo," řekl. Podle něj však úspěch restaurace nezáleží jen na šéfkuchaři. "Jde o to, jak lidem chutná a co tomu řeknou. Když se moje koncepce nebude líbit, změním to," uvedl. Připustil, že snem každého kuchaře je získat michelinskou hvězdu. "Když ji dostanu, budu na to hrdý. Není to ale můj cíl," uvedl.    

Kuřecí polévka i křupavé kalamáry

   V menu restaurace budou křupavé kalamáry s pikantní solí a chilli, praženými kešu oříšky se salátem ze zeleného manga, kuřecí polévka s kokosem a citronovou trávou nebo jarní kuře krmené kukuřicí s kořením z Bali. Zájemci si mohou dopřát také krabí koláč se sladkým kukuřičným sorbetem a jako hlavní chod opečený irský filet angus s glazírovanou šalotkou. K dispozici je také asijský gril, který nabízí například marinovaného mořského ďase se sečuánským pepřem a palmovým cukrem. Nejdražší jídlo přijde na 680 korun.    

   Podle Jaroslava Valáška, který v nové restauraci působí jako cukrář, je nový podnik zajímavý neotřelými nápady, které šéfkuchař prosazuje. "I v cukrařině preferuje asijskou kuchyni s nádechem asijského směru. Otevírají se nové cesty. Vymysleli jsme sladké suši z rebarbory. To by asi nikoho nenapadlo. Motivace je naučit se něco jiného," řekl.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí