Novinky

Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

   Většina lidí jí cokoli a kdykoli a třetina osob je tak závislá na produkci rychlých jídelen, že se těchto potravin odmítá vzdát. Lidé chtějí žít zdravě, ale přitom se co do stravovacích návyků chovají dost nelogicky.

   Vyplývá z mezinárodního průzkumu, který provedla firma Synovate, zabývající se trhem. Na její otázky podle agentury Reuters odpovídalo v únoru 10 300 lidí z dvanácti zemí.

   Někdo klidně k obědu spořádá rychlý sendvič a večer si dá hlávkový salát. Další si po řádném běhu klidně zapálí cigaretu, jiný zahání stesky pizzou a pivem. Třetina z dotázaných se přiznala, že v depresi spořádá více nezdravého jídla než obvykle. Čtvrtina respondentů je ale také ochotna kompenzovat nezdravé návyky buď cvičením nebo omezením jídla, cigaret či alkoholu.

   "Tyto návyky nedávají moc smysl. Přijde-li na jídlo, zdraví a kontrolu váhy, lidé si nenapravitelně protiřečí," řekl výkonný ředitel tiskového oddělení firmy Synovate Steve Garton.Při srovnání výsledků průzkumu s podobnou anketou z roku 2007 je zřejmé, že se lidé chovají stále stejně nesmyslně. "Pořád se vracíme k tomu, zda je jídlo pro lidi potěšení nebo zdroj energie...a vypadá to, že většina kolísá mezi oběma póly," řekl Garton.

Posedlost fastfoodem

   Polovina Britů a Američanů přiznala, že se nedokáže obejít bez produkce jídelen rychlého občerstvení, avšak nejvíc jsou na ní závislí Bulhaři, protože bez této stravy nemůže žít 70 procent z nich. Naopak nejmíň jí holdují Švédové a Malajsijci.

   Jídlo funguje jako útěcha v těžkých chvílích skoro pro většinu dotázaných Britek a Američanek. "Nejběžnější reakcí na špatnou zprávu, ale taky na nudu, je šálek čaje s něčím sladkým. Podobně může špatný den večer vylepšit pořádná sklenka vína Chardonnay," říká ředitelka britské sekce Synovate Jill Telfordová.

   Jestliže lidé ztloustnou, většina jich reaguje logicky - začne víc cvičit a omezí jídlo. Udělají to hlavně obyvatelé Spojených arabských emirátů, USA, Španělska, Británie a Kanady. Brazilci a Španělé udělají pro zhubnutí cokoli. Tato jejich obsese je připisována kultuře krásného těla, které musí dobře vypadat na plážích. Téměř polovina lidí spojuje nabírání na váze spíše s nevhodnou stravou než se sedavým životním stylem.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí