Novinky

Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

   Cenu Jaroslava Vašaty za úspěšný gastronomický koncept, kterou uděluje časopis Food-Service, získala letos společnost Eurest za projekt školního stravování Jíme s Barvožroutem. Vítězný návrh prý redakci zaujal tím, že nenásilně a hravě vzdělává nejmladší strávníky v oblasti zdravé výživy.   

   "Ostatní gastronomové nad školním stravováním tak trochu ohrnují nos ... ono ale vychovává příští hosty, a poučeného a náročného hosta naše gastronomie potřebuje," zdůvodňuje šéfredaktorka časopisu Food-Service Maria Horníková, proč se rozhodli udělit gastronomickou cenu právě projektu určenému pro jídelny v základních, středních a mateřských školách.    

   Společnost Eurest vstoupila na český trh v roce 1991. V současnosti podle výkonného ředitele Jana Jirana spravuje více než 80 školních jídelen a chystá se převzít dalších dvacet. Důvodem úspěchu je podle Jirana jednak větší důraz na služby poskytované dětem, které nejsou v konceptu označovány jako strávníci ale hosté, a důraz na zdravou výživu.    

Kontrola i přes internet

   Součástí projektu Jíme s Barvožroutem je i objednávání jídel přes internet, které dává rodičům možnost mít kontrolu nad jídelníčkem svých dětí. Jídla jsou rozdělena do tří barev a děti si zároveň zaškrtávají korespondující políčka v kartičce strávníka, kde je jim vždy přidělena jen určitá měsíční porce méně zdravých jídel. Když se jim podaří udržet si vyrovnaný jídelníček, mohou se zúčastnit soutěže o hodnotné ceny. Tento koncept podle jeho tvůrců nenásilnou formou obrací pozornost dětí ke zdravému stravování.    

   Časopis Food-Service uděluje cenu Jaroslava Vašaty od roku 2000. V předchozích letech ji získaly například restaurace a řetězce Jarmark, Ambiente - The Living Restaurants, Potrefená husa, Kolkovna group, Středověká krčma Dětenice, Ambiente Brasileiro nebo Švejk Restaurant. V oblasti firemního a hotelového stravování byly doposud oceněny společnosti Corinthia Towers a Sodexho.


Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí