Novinky

Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

   Podmanivá, tělnatá a štědrá mohou být podle znalců vína, v nichž lidé hledají nejen chuť, ale také zážitek. V jejich tónech se může objevit náznak vůně ovoce, podzimního lesa, ušlechtilé kůže, uschlého kapradí či pryskyřice. Vnímat tyto nuance se lidé učí při takzvaných řízených degustacích, které stále častěji pořádají vinné sklepy a vinotéky. Poznávání ušlechtilých nápojů patří k velmi oblíbeným společenským zvyklostem.    

   "Z hlediska společenského patří k dobrému zvyku vědět něco o vínech a umět o nich mluvit. Degustací se účastní lidé, kteří se chtějí něco dozvědět a naučit," řekl Radomír Mervart z vinného sklepu Le Marché de TerraVina. Podle něj je zájem o víno spojený zejména s cestováním. "Lidé jezdí po světě a chtějí se zdokonalovat. Když procházejí městy a obchody v nich, vidí velké množství vín. Mnohdy však nevědí, které si mají vybrat a co je k čemu vhodné," uvedl.    

   V prostředí sklepa z 15. století v blízkosti Staroměstského náměstí působí degustace jako posvátný rituál. Když odborník na francouzská vína Hynek Vich pozvedne číši Cote Rotie, ročník 2006, poznamená, že jde o umělecké dílo, které však svého vrcholu teprve dosáhne. "Jsou to vína výjimečná, s vyhraněným charakterem. Jsou mladá, ale vyvolávají pocit budoucnosti a těšení se na to, co přinesou v příštích letech. To je zásadní pro dnešní ochutnávku," vysvětluje.    

Ke kořenům vín ze severní Rhony

   Účastníci degustace se také dozvědí, že vína ze severní Rhony, která jsou tématem odborného výkladu, si skvělou pověst získala díky půdě a výjimečnému prostředí, v němž se pěstují. Jejich tradice sahá do dob římských. "Byla to vína, která byla obdivována papeži a králi. Vždy byla půvabná, podmanivá, tělnatá, intenzivní a štědrá. Přinášela krásu a vzrušení," vysvětluje Vich.    

   Známý poradce v oblasti vín zdůrazňuje, že člověk by si na víno měl udělat čas. "Měl by se na něj soustředit. Víno mu přináší určité poselství z hlediska barvy, vůně, chutě i aromatické intenzity," řekl. Podle něj dobré víno není nikdy "vulgární". "Kvalitní víno je vznešené. Je komplexní, harmonické a elegantní. Elegance zároveň působí jako něco svůdného," tvrdí.  Svým výkladem se prý znalec snaží ovlivnit myšlení degustátora. "Jsem poslancem vína, abych ho dokázal upřesnit a pomoci lidem uvědomit si, co jim víno přináší," vysvětlil. Zároveň ale připouští, že tajemství, které víno obnáší, musí hledat každý sám. "Je tam překvapení, očekávání a touha. Nikdy tam není vysvětlení," říká o svém vnímání.    

   Podle Mervarta se Češi začali zajímat o dobré víno ihned po listopadu 1989. "Za minulého režimu se zájem českých obyvatel soustřeďoval na česká, moravská, slovenská vína a dovoz z Bulharska a Maďarska. Jen v několika vybraných prodejnách byla vína z tradičních vinařských zemí. V současné bohaté nabídce si ovšem lidé mnohdy nevědí rady před stěnou plnou vín. "Poradíme jim, ale chtějí mít zaznamenanou také chuť vína. Při degustaci tu možnost mají," vysvětlil.    

K dobrému vínu patří vybrané pochoutky

   Účastníky degustací prý zajímá kulinářská, ale také komerční stránka. "Lidé chtějí vědět, jak se víno s pokrmem snoubí," uvedl Mervart. V Česku je však podle něj stále aktuální trend, že se víno pije samostatně a nevychutnává s pokrmy. "Lidé chtějí znát, které víno je dobré si vybrat pro posezení s přáteli, aniž by to provázela večeře nebo společenský oběd," uvedl. Další se pak zajímají o víno jako investici.   

   "Víno je také artikl. Je dobré koupit jej mladé a sledovat jeho vývoj. Člověk pak má radost, že jej koupil za dobrou cenu a že ho zkvalitnil nejen v jeho výraze, ale zhodnotil i investici," uvedl Vich. Cena vína však podle něj není to hlavní. "Víno je součástí evropské historie a kultury. Toho bychom si měli vážit a uvědomit si to. Nikoli však z hlediska ekonomického, ale z hlediska uctivosti k minulosti a k radosti, které víno přináší," uvedl.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí