Novinky

Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

   Telecí líčka, rybu tilapii, pečený banán, ale i makové slejšky (šišky) ochutnávali  návštěvníci prvního festivalu Bratislava Food Fest 2009 na břehu Dunaje. Speciality z různých koutů světa jim navařili prý nejlepší kuchaři ze slovenských hotelů a restaurací. Gastronomický festival potrvá do neděle.    

   "Dnes tu máme telecí líčka, ve světě je to velmi chutná specialita, kterou jsem u nás ještě neviděl," řekl šéfkuchař Martin Korbelič z bratislavského Erdödyho paláce. "Je to velmi lahodné masíčko, které podáváme s gratinovanými bramborami," dodal. Servíroval i kohouta na víně či ústřice, protože podle něj už se jich Slováci přestávají bát.    

   Rybích specialit nabízejí na festivalu řadu. Richard Obenrauch z jednoho bratislavského hotelu například opékal tuňáka, na další dny zase chystal exotickou tilapii či máslovou rybu butterfish. Návštěvnice Silvia ze Stupavy ochutnala japonské teppanyaki z lososa. "Ten losos mě trochu zklamal. Ale suši bylo dobré," řekla.   

   Mlsné jazýčky si pochutnávaly například na italském dezertu panna cotta či typické kubánské sladkosti, pečeném banánu. Ten v bratislavské restauraci, která se na Kubu specializuje, připravují na karamelu s bílým rumem, máslem a skořicí. Pod sluncem zalitou oblohou návštěvníci popíjeli letní drinky, například z čerstvých melounů.    

Halušky, strapačky i slejšky

   Mezi světovými specialitami nechyběla ani slovenská kuchyně, brynzové halušky, strapačky se zelím nebo slejšky. A ačkoli kuchaři přiznávají, že jsou tato tradiční jídla těžká do žaludku, ani kvůli zdravé výživě se je prý nesnaží měnit. "Slovenskou kuchyni není třeba měnit, protože je velmi dobrá," konstatoval šéfkuchař Juraj Papai. Podle něj si na haluškách a pirozích pochutnávají i lidé z Asie, jejichž kuchyně je velmi odlišná.    

   Někteří kuchaři ze Slovenska, ale i ze zahraničí, nechají návštěvníky nahlédnout do svých tajů. Na úvod festivalu například Vojtech Artz vysvětloval publiku, co je to molekulární kuchyně, a na pódiu divadla Aréna připravoval mušle svatého Jakuba a zhotovoval petrželový kaviár.    

   Podle organizátorky Ivany Semjanové mají podobné festivaly ve všech velkých metropolích Evropy, například v Praze se konal minulý víkend. Jejich cílem je, aby lidé poznávali vlastní i mezinárodní gastronomii, ale i to, aby mohli oceňovaní kuchaři předvést své umění široké veřejnosti. Na festivalu ale neplatí eura, ačkoli Slovensko tuto měnu zavedlo od letošního roku. Platidlem je gurmán, žeton, který si návštěvníci musí koupit.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí