Novinky

Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

   Češi se odjakživa považovali za velké znalce piva. Hodně lidí dokonce považuje české pivo za nejlepší na světě. Svět nazlátlého moku je ale daleko rozmanitější a lze v něm nalézt více druhů než jen klasický český ležák.

   Pivo podle tradičních receptur může mít sladkou třešňovou nebo kouřem vyuzenou chuť, může být osvěžujícím letním nápojem, ale také ušlechtilou lihovinou na dlouhé zimní večery u krbu. Se znovuobjevováním tradičních druhů piv se v Česku začíná rodit také nová generace pivních fajnšmekrů.

   "V současné době se pivo v Čechách konzumuje spíše na množství," říká Jan Kočka, znalec a provozovatel internetových stránek Svět piva. S rostoucí životní úrovní a s narůstající cenou piva se ale pozornost zákazníků obrací také na vzácnější a vybranější druhy než je klasická produkce dvou největších českých pivovarů. Roste počet menších, specializovaných pivovarů a některé restaurace začínají dovážet i méně známá piva ze zahraničí.

   Lidé také více cestují, ochutnávají různé druhy piv a zjišťují, že pití piva může být stejně sofistikovanou záležitostí jako pití vína. Podle odborníka na degustaci piv Jana Šuráně nastává právě teď vhodná doba na "pivní osvětu". Její součástí je i přehlídka pšeničných piv s názvem Poznejte svět piva, která se koná ode dneška do neděle v pražském hotelu Mandarin Oriental.

Tekutá pochoutka z pšenice

   Tématem letošního ročníku se stala pšeničná piva. Podle organizátorů akce byl tento druh vybrán kvůli osvěžující chuti, která by měla korespondovat s nadcházejícím létem, a protože je nejblíže klasickým českým ležákům. "Jde tudíž o vhodný začátek, jak seznamovat české konzumenty s jinými druhy piv," řekl Jiráň. Mezi nejznámější pšeničná piva na českém trhu patří belgický Hoegaarden nebo český Primátor Weizen. Návštěvníci pivní degustace budou moci ochutnat zejména bavorská piva typu weizen, ale i belgický wit a druhy lambic a gose.

   Pšeničné pivo se vyznačuje menší hořkostí než klasický plzeňský ležák, má jemnější nakyslou chuť s různými ovocnými vůněmi. Typická je například banánová. Barva piva je světlejší a lehce kalná. Podle Kočky se na jeho úpadku v Čechách koncem předminulého století podílel mimo jiné i vzestup průmyslové výroby užitného skla, kdy čeští pivaři chtěli mít v průhledných sklenicích průzračnější mok.

Třešně, malina i zázvor

   Pivo ale nemusí být jenom více či méně hořký nazlátlý nápoj. Mezi speciály, které mohou návštěvníci přehlídky Poznejte svět piva ochutnat, bude například i sladkokyselé třešňové, malinové nebo zázvorové pivo. Zajímavý zážitkem je také pivo typu eisbock s obsahem alkoholu až 12 procent, vyráběné metodou ledování, kdy je ze zamrzlých sudů stáčena zahuštěná tekutina s vyšším obsahem alkoholu. Toto pivo svým charakterem představuje určitý koňak mezi pivy. Pro odvážlivce bude připraven i nakuřovaný speciál typu rauchweizen s lehce uzenou příchutí.

   K degustaci piv patří také dobré jídlo. Stejně jako u vín je kladen důraz především na vyváženost a vzájemnou harmonii chutí. O kulinářskou složku festivalu se postarají kuchaři z hotelu Mandarin Oriental. Mezi nabízenými pokrmy budou například jarní závitky s kachním masem, kuřecí rešmi s mátovým dressingem nebo sladký tvarohový dort s rybízovým glazé. Dále budou na výběr různé saláty a několik druhů sýra

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí