Novinky

Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

   Krize zřejmě naučila Čechy znovu vařit. Lidé se méně stravují po restauracích a víc doma vaří, protože výrazně vzrostl prodej základních surovin k přípravě jídla, řekl regionální ředitel společnosti Ahold Miroslav Habel. Podobnou zkušenost má i Tesco Stores. Úbytek klientů v restauracích ostatně nedávno potvrdila Asociace hotelů a restaurací ČR, která očekává, že kvůli krizi může letos zkracovat až pětina restaurací.    

   Češi se snaží šetřit. "Zatímco ještě loni zákazníci často žehrali na množství letáků ve svých schránkách, teď stále více sledují nejrůznější akční nabídky," řekl Habel. Není podle něho ničím neobvyklým potkat zákazníka s letákem, jak hledá konkrétní zboží. Podobnou zkušenost má i mluvčí Teska Eva Karasová. "Často potkáte zákazníka v obchodě třeba se třemi různými letáky, jak porovnává ceny," poznamenala. Češi podle ní více kupují privátní značky, které jsou výrazně levnější. "Na čem ale určitě nešetří, je vše, co je pro děti, dále na zelenině, ovoci a mléčných výrobcích," dodala Karasová.    

Češi hledají kvalitu za nižší cenu

   Podle Habela zákazníci více sledují ceny, nechtějí ale slevit na kvalitě. "Často sledují původ výrobků privátních značek a výrobce a podle toho se rozhodují," poznamenal. Ahold i Tesco právě v reakci na změnu chování zákazníků rozšířily sortiment zboží ve vlastních značkách i akční nabídky. "Počet zákazníků Teska nakupujících v akci se od počátku roku zvýšil o čtvrtinu," řekla Karasová. Výrazný nárůst zájmu o akční nabídky potvrdil i Ahold, který minulý týden v Liberci představil nový model Albert Hypermarket. "Zboží v akci nestačili doplňovat," poznamenal Habel.   

   Ahold podle odhadu společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod vykázal loni v Česku tržby 44 miliard korun a mezi deseti největšími řetězci skončil jako druhý. Firma se letos rozhodla uzavřít 21 obchodů, jejichž provoz byl ztrátový. Od července tak bude mít v zemi 224 supermarketů Albert, 57 Albert hypermarketů a 21 benzinových čerpacích stanic. Tesco Stores má v Česku 61 hypermarketů, 42 supermarketů, sedm prodejen Tesco Expres, šest obchodních domů a 18 čerpacích stanic. V loňském roce firma podle odhadů utržila 47 miliard korun, a je tak největším obchodníkem v zemi.


Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí