Novinky

České pivo za polárním kruhem

   Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené dvojverší si už brzy budou moci u půllitru zlatého moku prozpěvovat obyvatelé ruského města Narjan-Mar, které leží několik desítek kilometrů za severním polárním kruhem. Pochutnávat si při tom budou na pivu vyrobeném z českých surovin a podle českých receptur. Bude se tam vařit ležák plzeňského typu.

   Rusové slabší pivo než dvanáctku neuznávají, říká Karel Dvořák z brněnské firmy Destila. Rusko podle něj zažívá v posledních letech "minipivovarnický boom". "Podobných zařízení jsme vyrobili už na tři desítky, z toho zhruba 20 jich skončilo v Rusku. Jen loni jsme jich tam odeslali pět. Až za polární kruh se ale český minipivovar dostane podle našich informací vůbec poprvé," řekl Dvořák.    

   Cena piva je podle něj v Rusku poměrně vysoká, především luxusní restaurace si navíc přejí vyrábět vlastní, takzvané "živé", tedy nepasterizované a nefiltrované pivo. Šestimilionová investice do minipivovaru, který navíc majiteli přináší soběstačnost a nezávislost na dodavatelích, se tak podle Dvořáka vrátí do dvou let.    

Minipivovar pro naftaře

   "Minipivovar si v Narjan-Maru objednal právník jedné naftařské společnosti, který jako vedlejší podnikatelskou činnost provozuje klub. Pivo v PET lahvích do něj vozí letadlem až z Archangelsku, který je vzdálený zhruba 1000 kilometrů, takže je to hodně náročná záležitost," řekl Dvořák. Minipivovar by se měl stát součástí nového zábavního centra s diskotékou a bowlingem.    

   Zařízení, skládající se především z varny a několika kvasných tanků, zabere kolem 100 metrů čtverečních a dokáže za rok vyrobit 1000 hektolitrů piva. Seskládané na převoz zabere dva železniční kontejnery plus jeden další s nejnutnějšími surovinami. Z Brna vyrazí v úterý a po třech týdnech dorazí do Archangelsku. Tam bude čekat zhruba měsíc na volnou loď a poté další dva týdny popluje do Narjan-Maru, kam jiná cesta než vzduchem a po vodě nevede, řekl Dvořák.    

   Narjan-Mar je přístav ležící na severním pobřeží evropské části Ruska a administrativním centrem Něneckého autonomního okruhu. Město leží na pravém břehu řeky Pečory. Ani s pomocí minipivovaru ale není výroba pravého ležáků vůbec jednoduchá, na dodržení receptur proto bude několik týdnů dohlížet tuzemský sládek. Ale ani poté, co se tamní obsluha naučí pivo vařit, nebude moci usnout na vavřínech. Čeští sládci se budou do Narjan-Maru v pravidelných intervalech vracet na kontrolní degustace, aby kvalita pěnivého moku nesklouzla dolů.


Zdroj: ČTK

 



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí