Novinky

Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

   "Vy zabijete, my ugrilujeme," zní slogan neobvyklých gastronomických provozoven v hlavním městě Tchaj-wanu. Kdo je obětí? Krevety. Nabídka umožňující, aby si zákazníci sami ulovili mořské živočichy a na místě je upekli a snědli, je v této zemi velmi oblíbená, píše agentura Reuters.    

   Ve městě Tchaj-pej a okolí je přibližně 50 větších farem, které v mělkých nádržích chovají tyto mořské živočichy určené pro výlov a následnou konzumaci. Klienti si půjčí udici i návnadu za poplatek v přepočtu od 110 do 165 korun za hodinu a mohou začít lovit. Úlovek si na místě opečou na grilech, které jsou pro úpravu vlastnoručně ulovených krevet poskytovány zdarma. Jídlo se nejčastěji zapíjí pivem. Většina provozoven městského rybolovu zůstává otevřená do dvou hodin v noci, některé nezavírají vůbec.    

   Rybaření je oblíbenou zábavou pro mnoho Tchaj-wanců, ale málokdo, zejména z městských lidí, na ni má čas. Platí to zvláště v Tchaj-peji, ve městě, které žije velice rychlým tempem. "Pobřeží je dál než naše farmy," potvrzuje jednu z hlavních výhod pro časově vytížené milovníky lovu mořské fauny majitel provozovny jménem Lin.    

Rybaření ve velkoměstě

   Městský rybolov se v Tchaj-peji podle zpráv místních obyvatel objevil před 20 lety a na vrchol obliby se dostal před pěti lety. Je vnímán jako sport nižší třídy. Většinou se pojí s velkou konzumací alkoholu a zejména u mladší generace zůstává velmi populární.    

   "Je to levné, člověk si užije zábavu a nají se. Je to lepší než běžné restaurace," oceňuje jednačtyřicetiletý podnikatel Liu Wen-čchung, který rozjíždí reklamní firmu a na lov krevet do centra Tchaj-peje bere některé ze svých klientů. Vše je předem připraveno, přesto mohou lovci jako Liu zažít vzrušení z lovu. Krevety pokrývají celé dno mělké nádrže, někdy si však návnady nevšimnou a rybář musí nahazovat udici několikrát, aby upoutal jejich pozornost.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí