Novinky

Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

   Je to máslo a není to máslo. Náhražka tohoto tuku v podobě margarínu dnes již nikoho nepřekvapí. Jiné to bylo ale až do poloviny 19. století. Když byl tehdy v Francii nedostatek másla, vymyslel šikovný tamní lékárník a chemik Hippolyte Mege-Mouriés speciálně upravený hovězí tuk, který dostal jméno margarín. Od podání jeho patentu uplyne ve středu 15. července 140 let.

   V roce 1869 vyhlásil francouzský císař Napoleon III. soutěž s odměnou pro toho, kdo vymyslí uspokojivou náhradu za máslo pro nižší vrstvy a pro armádu. A přihlásil se i Mege-Mouriés. Za jeho vynálezem stálo několik let úsilí v oblasti aplikované chemie a zpracování tuků. K upravenému hovězímu loji přidal odstředěné mléko. Nejdříve se jeho produktu mu říkalo oleomargarín, později zkráceno na margarín. Někteří jej také nazývali "ekonomickým máslem".    

Zájem byl veliký. Hovězí lůj došel

   Margarín skutečně představoval lacinou, ale uspokojivou náhražku másla. A proto slavil úspěchy. V roce 1871 prodal Mege-Mouriés svůj objev holandské firmě Jurgens, která tvořila jeden základů Unileveru.  Zájem o jeho margarín byl brzy tak velký, že hovězí lůj nestačil. Problém vyřešila počátkem minulého století technologie ztužování. Z tekutého oleje se podařilo vytvořit tuhou hmotu. Výsledný produkt byl ještě levnější a margarín ztratil sice svůj živočišný původ, zato získal pověst nového, zdravého tuku. A byl levnější než máslo.

   Do té doby byl nicméně pokládán za méně kvalitní náhražku másla, dobří obchodníci jej neprodávali a někteří byli za jeho prodej dokonce perzekuováni. Jeho jediné kouzlo spočívalo v lacinosti. Situaci změnilo používání rostlinných olejů. Ale širšího přijetí se margarín dočkal až za války, kdy bylo máslo na příděly. Mnoho lidí najednou muselo jíst buď margarín, nebo nic, a nakonec si jej oblíbili stejně jako máslo. 

Koktejl olejů z řepky, oliv i slunečnic

   Moderní margarín představuje triumf aplikovaných schopností chemie, kombinuje se v něm mnoho olejů. Dokonce i jeho odpůrci, kteří dřív argumentovali tím, že při ztužování mohou vznikat nechtěné transkyseliny, které škodí lidskému organismu, už mají utrum. Dnešní margaríny se totiž podle odborníků už vyrábějí jinými technologiemi a obsahují méně transkyselin než například před deseti lety. Pro jejich výrobu se dnes používají nejčastěji řepkový, slunečnicový nebo olivový olej.   

   V mnoha částech světa se margarín stal nejprodávanějším mazadlem a předstihl i máslo a olivové oleje. A jak dopadl Mege-Mouriés, bez kterého by to všecko nebylo? Slávy svého produktu už nedočkal. Zemřel v chudobě.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí