Novinky

Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

   Tato mírná, plachá a drobná žena dokázala proniknout mezi francouzskou kuchařskou elitu, dosud výlučně mužský svět. Anne-Sophie Picová, první žena-šéfkuchařka, která po víc jak půlstoletí obdržela ve známém průvodci restauracemi Michelin nejvyšší ocenění - tři hvězdičky. V témže roce získala i titul šéfkuchař roku. Pozítří oslaví čtyřicetiny.    

   "Často se říká, že muži vaří technicky a že ženy vaří srdcem. Já jsem vždy dělala vše pro to, abych byla i technicky silná," vysvětluje svůj úspěch. Ve své kuchyni raději mixuje chuti a hmoty, než aby radikálně měnila chuť jednotlivých přísad.    

   K seznámení s nenápadnou tvůrkyní stačí otevřít internetové stránky jejího restaurantu Maison Pic, kde se skví fotopřehlídka jejích pokrmů, připomínajících umělecká díla. A též fotografie Picové, kterak "maluje" a zdobí své titěrné ale dokonalé opusy. Tuto restauraci ve Valence v jihovýchodní Francii vlastní rodina Picové už konce 19. století, je tu tedy patrná letitá tradice vážené kuchařské dynastie. Tři hvězdičky dostal v roce 1934 její dědeček André Pic, v roce 1973 pak i otec Jacques Pic.   

Od managementu ke sporáku

   Kuchařská tradice této rodiny však sahá ještě dál. Už v roce 1891 vařila její prababička Sophie Picová místní tradiční jídla ve svém café du Pin v vesnici Saint-Péray nedaleko od Valence. Zadělávané drůbeží maso, zapékaná jídla, jitrnice a králičí pečeně rychle vyrobily dobré jméno jejímu podniku. Její syn André jej v roce 1936 přestěhoval do Valence.    

   Anne-Sophie v rodinném podniku vyrůstala (její pokoj byl nad kuchyní), ale v mládí se vzepřela tradici a studovala v USA management. Když jí bylo třiadvacet, poslechla volání rodu a rozhodla se vyučit u svého otce, který zemřel krátce po jejím rozhodnutí.    

   O pět let později, v roce 1992, převzala coby kuchařka-samouk restauraci a obrátila menu i personál naruby svou oddaností k čistě přírodním ingrediencím. Největším problémem pro ni prý vždy byla "skutečnost, že je ženou" v mužském světě francouzské gastronomie. Specialistka na ryby bývá nazývána perfekcionistkou a úspěšnou inovátorku. Jídelní lístek obohatila například spojováním syrového tuňáka s kachními játry či langust s hráškem.    

Moderna se zálibou ve sladkém

   Francouzský deník Le Monde charakterizoval její kuchyni jako "osobitou a moderní, s výraznou zálibou ve sladkostech". Mezi její vyhlášené speciality patří humr s artyčoky a hráškem. Či chobotnice připravovaná s vodkou a citronovým máslem. Od rozpálených ploten, vycíděných hrnců a pánví, se zásobami čerstvé zeleniny, masa, ryb, sýrů a s vinným sklepem plným kvalitních ročníků dnes Anne-Sophie pečlivě zachovává status quo podniku a jeho nevšední úroveň. Věrna tradicím francouzské kuchyně požadujícím gastronomický zážitek v příjemném prostředí.    

   Kromě ní obdržely tři Michelinovy hvězdičky v historii ještě Marguerite Biseová v roce 1951 a Eugenie Brazierová s Marií Bourgeoisovou v roce 1933

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí