Novinky

Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

   Ve vinotékách a u stánků podél jihomoravských silnic začal v minulých dnech prodej letošního burčáku. Podle odborníků jde ale mnohdy o falešný burčák ze zahraničních hroznů. Jako burčák lze totiž prodávat nápoj vyrobený pouze z hroznů tuzemských. Těch prý ale zatím až na výjimky moc neuzrálo.

   Podle vinařů je pravděpodobné, že hrozny na výrobu prodávaného burčáku pocházejí z Maďarska, a měl by se proto prodávat pod označením částečně zkvašený hroznový mošt. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už prodej burčáků kontroluje, výsledy prvních odběrů ale ještě nemá, řekla  mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

   Burčák nabízí od minulého týdne například vinotéka Lenky Beranové ze Znojma. "Je to opravdu pravý burčák z hroznů, které pocházejí z Velkých Pavlovic. Jde o odrůdu Irsai Oliver, která dozrává jako první," řekla Beranová. Cena burčáku je podle ní stejná jako v minulém roce, tedy 70 korun za litr.  Burčáky nabízejí také stánky lemující silnice na Hodonínsku. Podle odborníků je pravděpodobné, že v mnoha případech pocházejí ze zahraničních hroznů. "Ve velmi omezeném množství může mít některý vinař burčák z irsaie, podle mne ale zatím jde o dovoz hroznů z Maďarska," řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Moravský burčák? Až za týden

   Stejného názoru je i vinař Tomáš Krist z Milotic na Hodonínsku. "Moravský burčák bude nejdřív příští týden nebo ještě později. Hrozny mají ještě příliš malou cukernatost, a to i v případě odrůdy Irsai Oliver. My jsme si taky dovezli hrozny z Maďarska, ale v tomto případě nelze mošt prodávat jako burčák," řekl Krist.

   SZPI se při kontrolách zaměřuje kromě původu hroznů také na to, zda prodejci burčák nezákonné neředí vodou. Za takové jednání jim ve správním řízení hrozí pokuty v řádech statisíců korun podle množství přidané vody.

   Loni nevyhovělo laboratorním analýzám sedm ze 49 odebraných vzorků, obsah vody se pohyboval v rozmezí od 15 do 47 procent. O rok dříve nevyhovělo testům 14 ze 62 kontrolovaných burčáků, tedy každý čtvrtý. Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně. Zákonem povolená doba prodeje burčáku, který je ve vinařských zemích víceméně raritou, je od 1. srpna do 30. listopadu.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí