Novinky

Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

   Centra většiny českých měst se už téměř neobejdou bez zahrádek u restaurací. Venkovní posezení je trendem, zvyšuje atraktivitu provozoven a tržby jejích provozovatelů. Zájem o ně může ještě vzrůst v souvislosti s novým protikuřáckým zákonem, který začne platit od poloviny příštího roku.

   Dlouholetou tradici mají letní zahrádky před restauracemi v západoevropských zemích. V tehdejším Československu před rokem 1989 jich mnoho nebylo, v posledních pěti letech jejich počet výrazně roste. "To souvisí i se zvýšením počtu provozoven, kterých před revolucí bylo asi 20 000 a nyní jich je podle odhadu asi 55 000," řekl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.    

   Posezení před hospodou zvětšuje kapacitu, a tím i obrat. "Je možné hosty venku obsloužit se stejným počtem kuchařů a výčepních, pouze se zvyšují nároky na číšníky," doplnil Veselý. Lidé v parných dnech podle restauratérů dávají vždy přednost zahrádce a dovnitř si sedají, až když je vše obsazené. Podle různých odhadů může rozdíl v tržbách u hospod se zahrádkou a bez ní činit 30 až 40 procent.    

Zahrádka jako vábnička

   Generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek upozornil, že zahrádky slouží také jako významné lákadlo pro zákazníky. "Upoutají pozornost hostů a zvyšují atraktivitu místa," uvedl Stárek. Podnikatel si podle něj musí spočítat, zda se mu zahrádka vyplatí, protože někde jsou ceny za pronájem venkovních prostor velmi vysoké.    

   Některá města majitelům restauračních zařízení úplně zrušila poplatky za užívání veřejného prostranství či požadují jen symbolické platby. Jinde mohou být zahrádky jedním ze zdrojů příjmů radnice. Například na území Prahy 1 se poplatek v závislosti na lokalitě pohybuje od 40 do 90 korun za metr čtvereční a den.    

   Radnice také regulují provoz zahrádek kvůli obavám z rušením nočního klidu, na což si občas stěžují lidé bydlící poblíž. V Praze je v současnosti 193 zahrádek, jejichž provozní doba překračuje 22:00. Dalších několik desítek musejí hosté opustit do 22:00. Pokud tak neučiní, hrozí provozovatelům pokuta za porušení tržního řádu do výše 200 000 korun.  

Provoz kontrolují úřady i pivovary

   Letos zatím odbory magistrátu zjistily dvě taková porušení. Mluvčí magistrátu Jiří Wolf řekl, že loni ani do poloviny letošního srpna živnostenský a občanskoprávní odbor nedostal žádnou stížnost občanů na provoz restaurační zahrádky. Venkovní provozovny kontrolují nejen příslušné úřady, ale také pivovary. Ty by mohly být s letošním létem spokojeny. Mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík však vyvrací, že by počasí významně ovlivňovalo prodej. "Dlouhodobě rozhoduje především to, jaká je celková úroveň provozovny, zda je obsluha rychlá a chová se příjemně, a samozřejmě kvalita piva. Až poté prodej ovlivňují další externí věci jako je počasí," řekl Barvík.

   Počasí také přestává mít vliv na sezonu zahrádek. "Pomalu totiž roste počet vyhřívaných zahrádek, a tedy i možnost využívat je i v horším počasí, na jaře nebo na podzim," uvedl Veselý. Zájem o zahrádky by mohl ještě vzrůst v příštím roce, kdy začne platit nový protikuřácký zákon. "Tak to bylo v řadě evropských zemích, protože zákaz kouření se obvykle na zahrádky nevztahuje," doplnil.    

   Poslanec ODS Boris Šťastný upřesnil, že také v ČR se nový zákon vztahuje pouze na vnitřní prostory. Restauratéři si podle něj budou moct vybrat, jestli bude jejich zařízení kuřácké či nekuřácké. Provozovna bude muset být označena příslušnou nálepkou. "Riziko takzvaného pasivního kouření je vysoké hlavně v uzavřených prostorech, proto se zákon na venkovní zahrádky nevztahuje," doplnil Šťastný.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí