Novinky

Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

   Válka mušlí" se rozpoutala mezi Belgií a sousedním Nizozemskem. Někteří belgičtí politici totiž k nevoli svým nizozemských protějšků vyzvali k bojkotu známých mušlí z přímořské oblasti Zeeland. Důvodem překvapivé akce je, že Nizozemci stále odkládají práce na prohloubení delty řeky Šeldy, kvůli čemuž se nemůže rozrůstat přístav v belgických Antverpách.

   Některé restaurace už podle belgického tisku kontroverzní výzvu zavánějící podle Nizozemců protekcionismem už mušle z Nizozemska (v Česku známé pod zoologickým názvem slávky jedlé) nahradily jejich dánskými kolegyněmi. Dlužno dodat, že Belgičané ročně snědí až kolem dvou milionů nizozemských mušlí, tedy asi tři čtvrtiny tamní produkce.

   Za belgickou ofenzivou stojí dva antverpští politici Annick De Ridder a Luda Van Campenhout, kteří mají podporu představitelů jednoho z klíčových belgických přístavů v Antverpách.¨Ten kvůli neustálým odkladům rozšíření zmiňovaného toku prý ročně přichází o 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Přístav totiž při nízkém stavu vody při odlivu nemůže přijímat velké lodě. Van Campenhout v tisku prohlásil, že ve Vlámsku, kde Antverpy leží, se objevily i ještě výraznější nápady, jak Nizozemce přimět k souhlasu s prohloubením řeky. Například zavedení zvláštní známky či mýta pro nizozemské kamiony - těch přístavním městem denně projede kolem 16 000.

Mušle jako rukojmí

   "Bojkot mušlí ze Zeelandu" či "Mušle jako rukojmí", znějí titulky článků v belgických novinách na toto téma. "Nemyslím si, že to je správné. My s těmi problémy, které nyní Belgičané mají, nemáme nic společného," uvedl Eddy Barbé, ředitel společnosti Aquamossel a člen asociace producentů mušlí. Potíže podle něj působí na nizozemské straně ekologové.

   Těm se totiž daří blokovat plnění dohody, kterou zástupci obou sousedících zemí sepsaly v roce 2005. Šéf vlámské vlády Kris Peeters i nizozemští představitelé a diplomaté vyzývají ke klidu a trpělivosti. A ačkoli se podle zpráv tisku našly některé restaurace, které výzvu vyslyšely, tak například v Bruselu jsou mnohde k vidění tabule, které lákají do té či oné restaurace na tradiční pochoutky ze zeelandských mušlí.

   Jedním z velkých spotřebitelů je například známá bruselská restaurace Chez Léon, která jich ročně spotřebuje kolem 240 tun. "Nepodřežeme si větev, na níž sedíme," řekl s úsměvem ředitel podniku Benjamin Javaux. "Belgičané jsou na mušle ze Zeelandu zvyklí, chtějí je," dodal.


Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí