Novinky

V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

   Tři láhve koňaku Clos du Griffier ročník 1788 půjdou 7. a 8. prosince do dražby v Paříži spolu s 18 tisíci dalšími lahvemi nepochybně prvotřídních vín a likérů ze sklepů proslulé restaurace La Tour d'Argent.

   Kromě koňaku pocházejícího ještě z doby před francouzskou revolucí půjdou "pod kladívko" například čtyři láhve armagnaku z roku 1875. Většinu dražených položek bude tvořit víno, mezi nimi vzácné ročníky značek jako Vosne Romanée, Château Lafite Rothschild, Chaâteau Cheval Blanc a Château Margaux.

   Aukční síň Piasa, která dražbu pořádá, odhaduje cenu koňaku Clos du Griffier na 2500 až 3000 eur (62 500 až 75 000 korun) za láhev, armagnac ročník 1875 odhaduje na 400 až 500 eur za láhev a celkový předpokládaný výnos na milion eur (25 milionů korun).

Sklep plný tekutých pokladů

   Restaurace La Tour d'Argent, založená už v roce 1582, má ve svých sklepích 450 tisíc lahví. Je to patrně jeden z nejlepších sklepů na světě. Restaurace teď chce podle agentury AP své zásoby vín omezit a sortiment zmodernizovat.   

   Objev některých lahví, jež půjdou do dražby, byl prý i pro sklepníky překvapením. Láhve Clos du Griffier byly pokryty tak tlustou vrstvou plísně a prachu, že to vypadalo "jako kočičí kožich", napsala agentura. Budoucí šťastní majitelé těchto vzácností prý nemusejí mít obavy, že jde o padělky, protože restaurace vždy nakupovala přímo u výrobců. Na všech lahvích je také její pečeť.

   La Tour d'Argent je se svým privilegovaným výhledem na ostrov Cité s chrámem Notre-Dame takříkajíc povinnou zastávkou celebrit při návštěvě Paříže. V posledních letech ale zažívá problémy a má teď ve známém Michelinově průvodci jen jednu hvězdičku, zatímco po léta měla tři.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí