Novinky

Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

   Šéfkuchař Ferran Adria ze španělského podniku El Bulli chce během dvou let pracovat na knize a nových specialitách.

   Restaurace El Bulli ve španělském městě Roses se chystá na dva roky zavřít. Nikoliv však proto, že by měla nouzi o zákazníky, ale kvůli přípravě nových specialit, na kterých bude pracovat tým 43 kuchařů pod vedení proslulého šéfkuchaře Ferrana Adrii.

   Naposledy si tak lidé ve vyhlášeném podniku pochutnají v roce 2011.

   „Je pravda, že jsem myslel na důchod. Původně jsem plánoval všeho nechat v roce 2012,“ sdělil Adria listu El País.

   „Ale nechci nechat na holičkách svůj tým a španělskou kuchyni. Budeme pokračovat v práci. Naší výzvou zůstává tvořivost. Je to šťastné rozhodnutí, jsem spokojený z osobního i pracovního hlediska,“ dodal slavný kuchař, kterého časopis Gourmet pro jeho kreativní přístup k vaření označil za „Salvadora Dalího kuchyně“.

   Adria chce pracovat na knize kde by svět seznámil se tajemstvím svých specialit a zákulisím slavného podniku. „Veškeré know-how o výrobě, technice a stylu, který jsem získal za 30 let kreativního výzkumu, bude zanalyzováno a výsledek bude představen ve srozumitelné a podrobné encyklopedii,“ řekl listu The Independent.

   Zároveň uvedl, že si po tolika letech v kuchyni musí jeho tým vydechnout a zdůraznil, že až restaurace v roce 2014 znovu otevře „určitě nebude stejná jako nyní“.

   Podnik El Bulli oceněný třemi hvězdičkami Michelin je kritiky považován za nejlepší restauraci světa. V žebříčku magazínu Restaruant obsadil první příčku hned pětkrát: v roce 2002 a v posledních čtyřech letech.

   „To, že tohoto muže bude těžké porazit jsme věděli, ale on znovu a znovu zvyšuje laťku,“ komentovali autoři žebříčku Adriovo umění. Ti také ocenili, že slavný šéfkuchař je ochoten sdílet své umění a nové kulinářské poznatky.

   „Možná, že právě toto je tím, co ho žene vpřed. Ví totiž, že lidé, kteří s ním pracovali, jsou schopní sami jednou stanout na vrcholu žebříčku,“ píše se v hodnocení.

   El Bulli existuje už 25 let, funguje tradičně pouze šest měsíců v roce a už hodinu po zavření jsou obvykle zaplněny rezervace pro další „funkční období“. Nejslavnější je podnik pro své „ochutnávkové“ menu o třiceti chodech, „běžné“ menu si zde můžete dát v průměru za 250 eur.



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí