Novinky

Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

   Obnovit prestiž české gastronomie a zpopularizovat ji mezi Čechy i cizinci si klade za cíl nová soutěž restaurací Czech Food Cup. Kuchaři z vybraných podniků se budou předhánět v přípravě národní a regionální speciality. Finále se uskuteční 1. května v Karlových Varech, oznámili dnes organizátoři z agentury CzechTourism.

   Gastronomické klání zahájí příští týden regionální kolo pro restaurace z Prahy a okolí. Národní specialitou, kterou může ochutnat i veřejnost 6. února na veletrhu Top Gastro, bude královna české kuchyně - svíčková na smetaně. Soutěžním jídlem pro jižní a východní Moravu bude koprová omáčka, Jihočeši budou připravovat rybu na kmínu a regionální kolo v Pardubicích se ponese ve znamení ovocných knedlíků. Během národního finále v Karlových Varech se na kolonádě bude ochutnávat rajská omáčka.

   Turistu první zajímá ubytování a stravování a z hlediska pohostinství má ještě Česká republika podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací co dohánět. "Jedním z úkolů tohoto projektu je nastavit určitou kvalitu," řekl dnes Stárek. Cílem agentury CzechTurism je získat co nejvíce kvalitních restaurací, které budou vařit českou kuchyni a speciality typické pro konkrétní turistický region. Restauratéři, kteří splní určitá kritéria, získají certifikát Czech Specials.

   "Díky němu budeme podnik propagovat v rámci projektu Ochutnejte Českou republiku," vysvětlil Pavel Klicpera z agentury CzechTourism s tím, že v současnosti vlastní certifikát 60 restaurací.

Zdroj: ČTK



Archiv novinek
9.3.2010  Mozartovy koule se mají balit v ČR, odbory protestují

28.1.2010  Nejlepší restaurace na světě na dva roky zavře, v kuchyni potřebují oddech

28.1.2010  Sýr musí "živě vonět", zastal se Depardieu syrečků

28.1.2010  Hit v drahých podnicích: degustace vody za stovky korun

28.1.2010  Restaurace čeká nová soutěž. Začínají svíčkovou

10.11.2009  Black Label slaví stovku černou perlou s kousky zlata

10.11.2009  Tradiční vídeňský řízek? V Německu klidně i z vepřového

10.11.2009  Francouzský cukrář postavil berlínskou zeď z čokolády

10.11.2009  Bývalý James Bond vyhlásil válku foie gras

19.10.2009  V Paříži půjde do dražby předrevoluční koňak

19.10.2009  Pizza Cup: rozpaky nad Margherittou

7.10.2009  Soutěž o nejlepší český bar zatím ovládá Praha

7.10.2009  Gurmáni v Asii ocenili umění šéfkuchaře Joela Robuchona

7.10.2009  Subway testuje v Česku mobilní prodejny sendvičů

24.8.2009  Tmavý ležák z Krušovic bodoval na World’s Best Beers

24.8.2009  Prodej burčáku odstartoval. Mnohdy je falešný

24.8.2009  Zahrádek u restaurací je v Česku čím dál víc

24.8.2009  Mezi Belgií a Nizozemskem zuří válka mušlí

4.8.2009  Vesmírný čedar přistál v Británii. Let přežil bez úhony

4.8.2009  Česnek pomáhá srdci, ale jen ten čerstvý

4.8.2009  Skotskou specialitu haggis prý vymysleli Angličané

4.8.2009  Hygienici rozdali pokuty v restauracích na Liberecku

24.7.2009  Nové nealkoholické osvěžení od Prazdroje? Swist Cola

24.7.2009  V Británii letos skončilo 52 hospod týdně

24.7.2009  Houbaři mají žně. Rostou jedlé i vzácné houby

15.7.2009  Kuchyně Anne-Sophie Picové? Noblesa, která chutná

15.7.2009  Margarín si lidé mažou na chleba již 150 let

15.7.2009  Gulášfest nabídne téměř 40 druhů guláše

2.7.2009  Hit na Tchaj-wanu : vlastnoručně ulovené krevety

2.7.2009  Získat narychlo stůl v El Bulli? Téměř nemožné

2.7.2009  Jíst zdravě se dá i za malé peníze

23.6.2009  České pivo za polárním kruhem

23.6.2009  V září se nad Paříží objeví létající restaurace

23.6.2009  Kapitán vojenské lodi vyhlásil válku růžičkové kapustě

15.6.2009  Restaurantu v Tchaj-peji pomáhají přežít dinosauři

15.6.2009  Krize naučila Čechy vařit. Kupují mnohem více surovin

15.6.2009  Češi objevují i jiné druhy piv než klasický ležák

9.6.2009  Grilování a opékání prý holduje více než třetina Čechů

9.6.2009  Nejlepší kulinářský koncept? Projekt Jíme s Barvožroutem

9.6.2009  Degustace vín patří k oblíbeným kratochvílím

9.6.2009  Slovenský gastronomický festival nabízí světové speciality

4.6.2009  Kuřata uštknutá hadem nesmějí v Číně na talíř

4.6.2009  Jídlo: pro Britky útěcha, pro Bulhary posedlost

4.6.2009  Nejlepší camembert na světě? Z jihu Afriky

1.6.2009  Opravdu VELKÁ minerálka

28.5.2009  Věznům v Singapuru pomáhají s návratem lekce vaření

28.5.2009  Restaurant Zinc nabídne evropské pokrmy s dotekem Asie

19.5.2009  Barmanská putovní kniha má svého prvního majitele!

19.5.2009  Češi prý solí dvakrát víc než mají

19.5.2009  České pokrmy přilákaly v Cedar Rapids davy lidí