Výsledky vyhledávání pro dotaz chilli

Výsledky vyhledávání v sekci: Kuchyně

SMOOTHIE – PRO MLSÁLKY I VYZNAVAČE ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU

Možná jste o téhle zdravé mňamce, které se říká smoothie slyšeli, protože je momentálně celkem probíraným tématem. Nehledejte v ní žádné komplikované receptury, která vás odradí od přípravy už při prvním letmém problesknutí receptu. Smoothie je na přípravu totiž to nejjednodušší, co jste kdy dělali. Uměním je totiž naházet všechny vámi vybrané dobroty do mixéru a zapnout tlačítko „START“ a voalá, máte smoothie. Pokud při přelévání této dobroty jménem smoothie z mixéru do sklenice nic nevybryndáte a nerozlejete, bod pro vás. Pak si stačí už jen pochutnávat.Jak jste možná už asi pochopili, základem všeho je ovoce, zelenina, popřípadě obojí dohromady. Důležité je poznamenat, že rozmixované ovoce nebo zelenina je bez jakéhokoliv umělých cukrů, sladidel a konzervantů. Samozřejmostí je, že tuhle dobrotu si můžete vylepšit v podstatě čímkoliv, co vás napadne. Med, karobový prášek (něco na způsob kakaa), samotné kakao, mladý ječmen a další zajímavé ingredience. Ve finále vám vznikne hustý a krémový nápoj, který je ideální jak pro rychlou a vydatnou snídani či svačinu, tak i jako obrovská dodávka energie po jejím velkém výdaji. Díky čerstvému ovoci, ve kterém je super dávka přírodních cukrů, bude vaše tělo v mžiku zase plné energie a připraveno naplno fungovat. Mnoho lidí si také zvyklo smoothie pít před vysokým fyzickým výkonem, kvůli němuž si do mixéru přidává také trošku proteinového prášku.PROTI GUSTU, ŽÁDNÝ DIŠPUTÁTPři přípravě smoothie můžete použít kombinací všech možných chutí. Zkoušet nejrůznější kombinace, je v tomto případě doslova povinností. Velmi oblíbené se staly varianty ovoce a listové zeleniny. Proto se do svého sice ovocného koktejlu nebojte přidat například ledový salát, rukolu, nebo špenát. Právě díky přísadám bez alergenů a laktózy se stalo smoothie velmi oblíbené u alergiků na laktózu, vegetariánů a veganů, stejně tak u diabetiků a u lidí s redukční dietou. Pro inspiraci přidáváme pár ověřených a vynikajících receptů na tuto mňamku.BANÁNOVÉ SMOOTHIE2 banány0,5 avokáda3 lžíce karobu MANGOVÉ SMOOTHIE S CHILLI1 zralé mango3 banányšpetka chilli BORŮVKOVÉ SMOOTHIE3 pomerančešťáva z jednoho grepu1 šálek borůvek1 lžička Acai

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Zajímavosti

Banány prý podporují libido

Všechno je připraveno pro noc plnou lásky - vychlazené víno, příjemná hudba, hořící svíčka a trs banánů. Asi se leckdo podiví, proč banány.Podle jednoho amerického experta ale mají banány všechno, co člověk potřebuje pro udržení libida. Kombinace draslíku, vitaminu B6, vitaminu C a kyseliny listové z něj dělá přírodní viagru, tvrdí klinický lékař Steven Lamm. A pokud by to banán nezvládl, doporučuje ještě další vhodně tvarované ovoce a zeleninu, například okurky, mrkev nebo chřest. Svoje rady doktor Lamm shrnul v publikaci nazvané Six-Week Hardness Factor Programme, což by se dalo velmi volně přeložit jako šest týdnů tvrdého režimu. Ovoce, zelenina a celá zrna jsou nejlepší potraviny, které lze nasadit do boje proti impotenci, tvrdí Lamm. Okurky a mrkev mají plno vlákniny, u chřestu se cení jeho antioxidační vlastnosti. Na seznamu doktora Lamma jsou také jablka, avokádo, borůvky, chilli papričky, čokoláda, fíky, zázvor, hroznové víno, česnek, med, ořechy, špenát a rajčata. Kniha obsahuje 40 receptů jak zvýšit u mužů libido. Některé vycházejí z karamelizovaného banánu, jiné se zakládají na červeném pomeranči a podstatou dalších je zase smažený chřest. Doktor Lamm zároveň varuje, že muži by se měli obloukem vyhnout rychlému občerstvení, neměli by kouřit, měli by se vyhýbat stresu a hlavně nesmějí být líní. "Sexuální zdatnost je něco, co patří ke všem mužům, a to bez ohledu na věk," tvrdí doktor Lamm.

Pokračovat na článek


Nejpálivější chilli lze pozřít jen na vlastní odpovědnost

Je třicetkrát pálivější než ta nejpálivější paprika a 8000krát pálivější než tabasco.Nové chilli koření, které vyvinul Američan Blair Lazar, je tak silné, že jeho vynálezce nechce nést odpovědnost za důsledky, jež jeho požití může přinést. Také zákazníci před jeho nákupem u Lazara musejí podepsat prohlášení, že ho nebudou činit odpovědným za případnou vážnou zdravotní újmu nebo dokonce smrt. Sám Lazar tvrdí, že když ho ochutnal, natekl mu jazyk a pálil ho potom několik dní. Předtím však trénoval, aby si jeho ústa zvykla. "Ta bolest byla výjimečná. Bylo to, jako kdyby se můj jazyk ocitl pod kladivem. Bože, to bolelo. Jazyk mi otekl a několik dní pekelně bolel," komentoval Lazar svůj vynález, který označuje za to nejpálivější, co může chemik vymyslet. Svoje chilli nazval "16 Million Reserve" (tedy Šestnáctimilionová rezerva). Vychází tady z mezinárodně uznávané stupnice měření pálivosti, kterou v roce 1912 vymyslel americký chemik Wilbur Scoville. Čím vyšší je počet jednotek, tím větší pálení lze čekat. Někteří výrobci tvrdí, že to, co je nad 350.000 jednotek, už nemá smysl měřit. Lazarovo nové chilli má 16 milionů jednotek.Dosud nejsilnější chilli je červená savina z Mexika, která je zapsána v Guinnessově knize rekordů a má 570.000 jednotek. Nejpálivější chilli se vyrábí v laboratořích, kde musejí pracovníci mít na sobě hermeticky uzavřené obleky a na obličeji masky, aby se nenadechli. Finální produkt je bílý krystalický prášek, čistý capsaicin. To je látka, jež je odpovědná za pálivost pálivých paprik. Na výrobu půl kilogramu capsaicinu je třeba několik tun čerstvé papriky a trvá to několik měsíců. Capsaicin sám nepálí, ale stimuluje nervová zakončení v ústech a vyvolává pocit pálení. Někteří lékaři varují, že astmatika může i zabít. Pouhá jeho částečka vyvolá v ústech šílený žár, tvrdí Lazar. Každá z Lazarovovy limitované série 999 lahví v ceně 199 dolarů za kus obsahuje jen několik krystalků. Lahvičky jsou zapečetěné a na etiketě mají lebku. "Nemůže být použit jako dochucovadlo," upozorňuje Lazar. "Jeho jedinou funkcí je jeho pálivost." Nechce ani spekulovat o tom, co by se stalo, kdyby někdo do sebe obrátil celou lahvičku. Jako první pomoc při požití se doporučuje pít mléko. Jinak prý na odstranění šíleného pálení by bylo podle Lazara třeba vypít jedenáct milionů litrů vody. Lazar vede podnik s extrémními jídly v New Jersey, kde prodává svoje dosavadní výrobky nazvané také velmi názorně Mega smrt nebo Jersey smrt. Lednici má stále plnou ledové pitné vody, aby ji mohl nabídnout těm, kdo neodolají pokušení něco z jeho výrobků ochutnat.Přiznává, že mnoho z těch, kdo tu odvahu seberou, potom sotva popadají dech a půl hodiny kvůli slzám ani nevidí. Jeden z podobně zaměřených nadšenců, který si zajistil hned jeden z prvních vzorků, utrousil zrnko chilli do kastrolu s rajskou omáčkou. Manželku pak přesvědčil, aby ochutnala alespoň jednu polévkovou lžíci. "Když byla potom opět schopna promluvit, pohrozila mi důrazně rozvodem," komentoval svůj odvážný pokus. Jeden britský výrobce pálivých omáček řekl, že se v žádném případě nebude snažit Američany v této oblasti dohnat.

Pokračovat na článek