Výsledky vyhledávání pro dotaz molinié

Výsledky vyhledávání v sekci: Zajímavosti

Elitní kuchař na luxusním plovoucím ostrově

Aniž by opustil svoukuchyň, obeplul mladý francouzský mistr kuchař Frédéric Moliniéuž několikrát zeměkouli. Svůj talent uplatňuje na obří jachtě TheWorld, která se stala luxusní rezidencí pro miliardáře, píšeagentura AFP.Mistr kuchař přesvědčil hosty svého bílého parníku, kterýpluje pod bahamskou vlajkou a obvykle křižuje vody poblížeMonaka, Ibizy nebo Singapuru, aby na několik dní zakotvili vpřístavu Séte na jihovýchodě Francie. Tady se Molinié před 35lety narodil."Mám pohádkové zaměstnání. Pro tvorbu či fantazii neexistujížádné hranice. Mohu stejně tak dobře připravit k snídani čerstvýsalát jako míchaná vajíčka na lanýžích," říká Molinié, kterýpracuje na své lodi od roku 2002, kdy byla spuštěna na moře.Bývalý kuchař prestižních restaurací v Paříži, v Alpách či naAzurovém pobřeží si rovněž otevřel kuchyně na výletním parníkuDisney či na proslulé jachtě rodiny Onassisových Christina O.Molinié odpovídá za 300 chodů denně a velí čtyřicítce lidí.Čerstvými surovinami se zásobuje při zastávkách na místníchtrzích a bez váhání sestavuje menu přímo se zákazníkem v jehokabině.Při jednom nedávném večírku vytvořil "buffet", kde bylyvšechny evropské země zastoupeny svými gastronomickýmispecialitami. Byla tam rovněž husí játra s kaviárem nabízenápřímo na bufetu z ledu.Plujícímu městečku nechybí nic: jsou zde čtyři restaurace,dva bazény, golfové hřiště, kasino i kaple. Jachta je 196 metrůdlouhá a má výtlak 43.000 tun. Pronajmout na 70 let je možno 110apartmá, která mají od 60 po 400 metrů čtverečních. Ceny sepohybují od 1,5 do 15 milionu dolarů. Na lodi je též 88 suit.Někteří z 250 trvalých hostů, z nichž více než polovinu tvoříAmeričané, žijí v tomto paláci celý rok. Podnikatelé a miliardářispolurozhodují o tom, kam loď popluje, vypráví Molinié.Na můstku, kam nesmí nikdo od tisku, nepotkáte žádnoucelebritu. Jakýsi požadavek bývalého amerického boxera MikaTysona je honem vyřízen v ústraní.Tato izolace je jedinou věcí, na kterou si šéfkuchař stěžuje."Chtěl bych dostat hvězdičku od Michelina. Ale jeho inspektořinemohou na palubu," lituje.Vrcholem rafinovanosti, kterou může zdálky postřehnout prostýsmrtelník, jsou golfové míčky. Ty jsou vyrobeny z krmiva proryby. Když tedy někteří méně obratní hráči odpálí mimo palubu,přijde si na své i mořská fauna.

Pokračovat na článek