Výsledky vyhledávání pro dotaz polévkové lžíce

Výsledky vyhledávání v sekci: Recepty

9 snadných a oblíbených receptů do každé domácnosti!

Vánočka - klasické vánoční pečivoPotřebujeme:500 g. polohrubé mouky50 g. cukru40 g. droždí0,3 dcl mléka2 vejcešpetka soli50 g. rozineklžíce loupaných mandlí nakrájenýchrozšlehané vejce na potřeníPostup:Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prolisujem mouku s cukrem, zamícháme sůl , uděláme důlek a do toho rozklepneme vejce. Přilijeme rozpuštěný, vychladlý tuk a tenkým praménkem přiléváme kvásek s mlékem. Dobře vypracujeme těsto ( nesmí se chytat vařečky ani mísy) poprášíme ho moukou a necháme vykynout až zdvojnásobí objem . Vyklopíme ho na vál a zahněteme do něj rozinky. Těsto rozdělíme na tři díly, z každého vyválíme silný pramen dlouhý asi 20-25 cm a spleteme jej do copu. Přeneseme na vymazaný a vysypaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak posypeme mandlemi. Pečeme v dobře vyhřáté troubě a posypeme mandlemi. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečenou vánočku pocukrujeme.Kočičí očiPotřebujeme:1 balíček piškot100 g. másla150 g. cukru moučky1 vanilkový cukr2 žloutky2 lžíce rumu150 g . polohrubé moukyšpetka prášku do pečiva5 lžic mlékasníh ze dvou bílkůtrocha kakaamarmeláda, čokoládová polevaPostup: NPřipravíme si piškoty, které marmeládou slepujeme k sobě. Máslo, cukr, žloutky, rum a kakao utřeme. Přidáme sníh a mouku s práškem do pečiva. Do vymazané formy na srnčí hřbet nalijeme část těsta. NaHouby v octěPotřebujeme:kilo hub, 1l vody, 3 dcl octa,půl balíčku deka (konzervační přípravek), 6 lžic cukruPostup:Očištěné a nakrájené houby dáme do hrnce a zalijeme nálevem, tak aby byli sotva ponořené.Vaříme 10 minut. A pak už záleží jen na vaší chuti, kdo chce přidá cibuli, pórek, mrkev, květák,brokolici, třeba i přiostří trochou octa nebo naopak zjemní slunečnicovým olejem. Pikantní chuti dosáhneme pomocí feferonky nebo několika koleček křenu. Pak už jen stačí dát do skleniček a pořádně zašroubovat víčka.Houbové bramboráčkyPotřebujeme:houby, hřiby, kilo brambor, cibule,česnek, slanina, hladká mouka,1 až 2 vejce,pepř, sůl, majoránka,olejPostup:Nakrájené, trochu osolené houby podusíme na troše oleje, dokud se jejich vlastní šťáva nevyvaří. Mezitím si nastrouháme brambory, zasypeme je moukou, přidáme jedno dvě vejce, najemno nakrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř a majoránku, nezapomeneme na kostičky slaniny. Do této směsi zamícháme podušené houby a pořádně vše promícháme. Pomocí lžíce děláme placičky, které smažíme na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Jíme samotné. Mlsné jazýčky si mohou bramboráčky namáčet ve smetaně.Uchování sušených hubPostup:Zavářením sušené houby uchráníme před moli a jinými podobnými potvorami.Sušené houby necháme dokřupava dosušit a uložíme je do čistých zcela suchých sklenic,které zavíčkujeme. Sklenice necháme sterilovat v páře nejlépe v troubě 15 minut, takto ze sklenic vytlačíme vzduch a houby nám nezvlhnou.PizzaPotřebujeme:jakékoli jedlé houby, lístové těsto, rajčata,papriky, feferonka, tvrdý sýr, kečup,sůl, olejPostup:Na kousky nakrájené osolené houby podusíme na oleji. Z lístkového těsta vytvarujeme placku,na kterou klademe rajčata, papriky, feferonku, podušené houby, pokapeme kečupem a dáme zapéci do trouby. Po upečení posypeme sýremŘízky z „bílých koulí“Potřebujeme:koule vatovce obrovského(pýchavka),slunečnicový olej,sůl, pepř, kmínPostup:Z vatovce odstraníme okrovou slupku, nakrájíme ho na plátky 2 cm silné, osolíme, opepříme posypeme drceným kmínem, necháme chvilku odležet. Pomalu smažíme dozlatova.Zakusujeme čerstvým chlebem.Pýchavčin mozečekPotřebujeme:pýchavky,větší cibule, 2 vejce,olej, sůl, pepř,něco zeleného (pažitka, petrželka, pórek,..)Postup:Na pánvi zpěníme cibulku, přidáme oloupané, nakrájené, osolené pýchavky a chvilku dusíme, opepříme a přidáme 2 vejce, už jen zamícháme a ozdobíme zeleným. Podáváme s čerstvým chlebem.Houbový špízPotřebujeme: cokoli na špíz: brambory, kousky masa, špek, cibule, mrkev,párek, paprika, kusy hub, sůl, pepř, kečup, hořčice,špejle, alobalPostup: Na špejle střídavě nabodáváme přichystané ingredience, osolíme, opepříme, potřeme kečupem,hořčicí, zabalíme do alobalu a dáme asi tak na půl hodiny péci do trouby. 

Pokračovat na článek


Malinová polévka ( Vočna juha od malina ) - Chorvatsko

recept pro 4 osoby    potřebujeme:500 g. malin5 dcl. bílého vína2.5 dcl studeného čaje2.5 dcl vodykůra z půlky citrónu1 lžíce vanilkového pudinkumoučkový cukrpostup: Oprané maliny rozmixujeme, nalijeme do hrnce, zalijemvodou, přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek aspolečně provaříme. Odstavíme, přilijeme pomalu čaj avíno osladíme podle chuti, promícháme a osladímepodle chuti a vychladíme. Podáváme studené.

Pokračovat na článek


Sýrová polévka

potřebujeme:200 g strouhaného sýra (eidam, primátor apod.)3 lžíce másla2 lžíce polohrubé mouky1 1/2 l vody1 kostku masoxu1/2 šálku smetanyžlouteklžíci másla na osmahnutísůl, mletý pepř2 lžíce pažitkypostup:Do vroucí vody vložíme masox a rozvaříme ho. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, přidáme do polévky, rozšleháme a 10 minut povaříme. Smetanu smícháme se sýrem, přidáme do polévky, zvolna povaříme, osolíme a opepříme. Když se sýr začne tavit, přidáme rozkvedlaný žloutek, už nevaříme. Žemli nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle, rozdělíme na nahřáté talíře a zalijeme polévkou, ozdobíme pažitkou.

Pokračovat na článek


Tvarohový dort s jahodami

potřebujeme:50g tuku (rama, flora)40g moučkového cukru2 vejce80g hladké mouky2 lžíce mléka40g krupicového cukrudžem, jahodyNáplň500g jemného tvarohu30g práškové želatiny3dcl mléka100g máslacukr podle chutijahody1 balíček vanilkového cukru      postup: Změklý tuk rozmícháme s práškovým cukrem, přidáme žloutky, napěníme, vmícháme mléko a 2 lžíce mouky. Ušleháme bílky, přidáme pískový cukr a došleháme hustý sníh, vmícháme jej ke žloutkové směsi současně se zbytkem mouky. Těsto nalijeme do vymaštěné a vysypané dortové formy, povrch uhladíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý korpus potřeme džemem, potom bílou náplní, do níž vtlačíme menší jahody. Po ztuhnutí navršíme ještě růžovou náplň a dort dozdobíme jahodami.Náplň: Želatinu rozmícháme ve 4 lžících vody, po nabobtnání ji vlijeme do poloviny dávky horkého mléka a mícháme, až se rozpustí. Tvaroh rozšleháme se zbylým mlékem, přidáme máslo, cukr a mléko s želatinou. Ušleháme krém - do poloviny vmícháme vanilkový cukr a do druhé rozmačkané jahody.

Pokračovat na článek


Daňčí guláš na jalovci

potřebujeme:600g předního masa z daňka bez kosti1 velká cibuleolejlžíce rajského protlakulžíce hladké moukylžička jalovcových kuličekmletá paprikapepř, sůl, majoránka2 stroužky česneku      postup:Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Na části tuku restujeme cibuli dozlatova, přidáme papriku, osmahneme a zalijeme trochou vody. Dodáme rajský protlak, jalovec, vložíme maso, osolíme a za občasného podlití dusíme. K téměř měkkému masu přidáme pepř, majoránku a rozdrcený česnek. Dusíme doměkka. Maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou a podle potřeby zředíme vodou. Vaříme nejméně 20 minut. Dobře provařenou omáčku přecedíme zpět na maso. Vhodnou přílohou jsou smažené bramboráky nebo houskové knedlíky.

Pokračovat na článek


Myslivecká roláda s houbami

potřebujeme:1200g plátu ze srnčí kýty300g očištěných hříbků (zmrazených nebo čerstvých) nebo žampionů100g slaniny nakrájené na plátky2 vejce2 cibule3 lžíce strouhanky3 lžíce červeného vína4 stroužky česnekusměs mysliveckého kořeníolej na pečenímletý pepř, sůl      postup:Maso naklepeme, po jedné straně potřeme olejem, osolíme, okořeníme a rozložíme na plátky z jedné cibule a slaninu. Druhou cibuli a oloupaný česnek nakrájíme nadrobno, zpěníme na troše oleje, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Po krátkém podušení směs spojíme rozšlehanými vejci a strouhankou, promícháme a necháme mírně vychladnout. Houby rozložíme na maso, zavineme roládu, převážeme ji provázkem, na pekáči potřeme olejem, podlijeme a upečeme ve středně vyhřáté troubě (občas ji opatrně obrátíme a potřeme šťávou).

Pokračovat na článek



Výsledky vyhledávání v sekci: Kuchyně

Chřest - pro nejlepší vůni

Mnoho lidí si myslí že tenčí chřest je o moc jemnější. Ale pravda je taková, že chřest jakékoli velikosti může být chutný a jemný a tak dlouhý jako čerstvý. Najdete tenký chřest brzo na jaře, a tlustčí, šťavnaté výhonky později na jaře. V následujících řádcích Vám poradíme jak nakoupit chřest opravdu čerstvý.Pro nejlepší vůni, nejvšímejte si velikosti a hledejte čerstvost.U nás v prodejnách ( je li vůbec v sortimentu) , je chřest obvykle zelený, ačkoli také můžete  chřest spatřit pěkně s fialovými výhonky v zemědělských prodejnách. V Evropě je půda většinou kopcového tvaru a výhonky jak rostou,  schovávají si výhonky  před přímým působením sluníčka, jako následek toho jsou úplně bíle výhonky s fialovým nádechem. Chuť všech třech uvedených druhu je úplně stejná, ale fialové zabarvení (které zezelená při vaření ) má sklon k lepší chuti.Zkontrolovat spodek chřestu.Když chcete nakoupit chřest, tak u firmy která převáži v pevně uzavřeném balení. Barva by měla byt svěží bez žádných příznaků vadnutí. Chřest začíná ztrácet svou chuť v momentě krájení. Zkontrolujte konce stonku na suchost, jakýkoli chřest po nebo před naříznutím nesmií vypadat vysušený.Skladovat chřest ve vodě a používat co nejdřív.Chřest se nejlépe skladuje ve vodě (další dobry způsob jak nakupovat). Já rád daruji chřest podobně jako květiny a skladuji v ledničce v půlce napuštěné vodou sklenicí. Připravuji ho nejpozději do dvou dnu po nákupu pro nejlepší vůní.Pro přípravu stonku k vaření, stiskěte stonku k prasknutí.Ze stonku, který je rozmačkaný začne vytékat vláknina. Vytlačenou vlákninu buď můžete také skladovat anebo použit na připravené jídlo k dochucení. Jak se pozná jestliže je chřest tlustý nebo vláknitý (trošku nakousněte jako menši test), sloupněte horní kuru z čerstvě nakousnutého stonku.Pára uchovává jeho čerstvou vůní, více opékat pro jeho líbeznost.Od Dubna až do Května,  jsem ochutnal spoustu čerstvých chřestu a nemohl jsem se nabažit protože jsem ho sám připravoval na mnoho různých kuchyňských způsobů. Dušení a vaření uchovává vůni  a je to nejlepší způsob je připravit z něj studeny sálat. Dušení a vaření je nejrychlejší cestou jak připravit tenké kousíčky, ale smažení a grilovaní samotných stonku udrží a zvětší vůní a čerstvost chřestu. Mam rád karamelovou vůni smaženého chřestu, který jenom žebrá po citrónové šťávě a plátku parmazánu.  Vařením se Vám zvětší příměsí různých vůní.Když vaříte chřest, buďte si jisty, že vařená voda je dostatečně osolena: přidejte přibližně dvě čajové lžíce soli na 5 litru vody. Já osobně si vařím chřest s otevřenou pokličkou, pak můžu jednoduše zkontrolovat jestli je dostatečně uvařený. Občas si ochucuji bublající vodu o hlavičku česneku, tři bobkové listy a šalotku na deset minut, naběračkou si to všechno vyndám a pak v ty vodě můžu v klidu uvařit chřest.Dušení je dobré pouze na pár výhonku.Položte připravené výhonky do jedné vrstvy nad úroveň vody, uzavřete takto připraveny hrnec a nechte do doby než změknou.Smažit až okraje zezlátnou.Obvykle si svůj chřest nakrájím na tenké plátky úhlopříčně před smažením takže se připravují do je jemná pouze pár minut. Chřest je obzvlášť chutná záležitost jeli  smažený na másle a nebo ovocném olivovém oleji. Nejlepší způsob jak podávat chřest je lehce osmažený do hnědá a křehka.Grilováním s trochou kouře přídá obzvlášť sladkou vůní.Pro grilovaní chřestu potřete olivovým olejem, trošku osolte a můžete ho grilovat na středním ohni obraceje ho poměrně často. Je hotový když změkne a zabarví se do hněda. Když  necháte předvařit výhonky minutu před tím grilováním, můžete pří grilovaní zvětšit oheň  a grilovat ho o poznaní rychleji a vyvarovat se při tom spáleného povrchu ještě před tím než vnitřek bude hotový. Doba přípravy chřestu záleží pouze na tom jak jsou silné a tvrdé výhonky.Hlavně na tom jak je naplněna vaše pánev nebo hrnec a také jak máte rádi chřest připravený. Nemám rád když křupe a hodně převařený chřest. Začínám ochutnávat ihned po pár minutách vaření, napíchnutím malinkých kousíčku na nůž. Domnívám se, že je připravený, když je měkký a nůž se ponořuje do něj hladce. Mějte na vědomí, že se chřest dá připravovat na různé intenzitě ohně, nezaleží na tom jestli je v troubě nebo je připravovaný na ohni venku.Osobně nikdy nemíchám chřest s ostatní zeleninou po uvaření. Ponoření chřestá do studené vody po uvaření způsobuje ztrátu důležitých vitaminu a ochuzení o lepší vůní. Všeobecně udržují pří pokojové teplotě.

Pokračovat na článek


Tajné tipy do kuchyně!!

Strouhanku nahraďte rozmačkanými kukuřičnými lupínky (cornflakes). Na jeden řízek budou stačit dvě větší hrsti lupínků.Přidáním ¼ polévkové lžíce sody k brusinkám způsobí, že nebudou potřebovat tolik cukru.Přidáme-li cca 7 kapek citrónové šťávy na dva poháry smetany na šlehání, vám pak zkrátí dobu nanašlehání smetany na polovinu.Přidáme-li špetku cukru do vařící vody s kukuřicí, pomáhá vyniknout přirozené sladkosti kukuřice.Přidáme-li citrónovou šťávu k omáčce, která je příliš mastná, zmizí tuk a podpoří vůni vaší omáčky.Ten samý efekt se dá docílit také pomocí sodyPřiveďte citróny na pokojovou teplotu a válejte je na kuchyňské lince před vymačkáním abyste z nich dostali co nejvíce šťávy.Natřete koláč před pečením vaječnými bílky, aby získal krásnou barvu.Přimíchejte do bramborákového těsta kromě česneku a majoránky vaničku netučného tvarohu. Zjemní jejich chuť a bramboráky budou krásně křupavé. Další trik je, že přidáte místo části brambor cuketuKrém, který je našlehaný předčasně, nepůjde oddělit jestliže nepřidáte trochu želatiny bez chuti (¼ polévkové lžíce na každý pohár).Různé polévky jsou mnohem aromatičtější, když mrkev, petržel i celer nakrájíme na kostičky, kapustu a cibuli na nudličky a orestujeme to nejdřív na pánvičce. Potom teprve zalijeme vodou a vaříme.V zimních měsících, kdy je kuchyně studená, může být velmi náročné až téměř nemožné dostat kvasnicový chléb k vzestupu. Zkuste umístit pastu v tepelně zabezpečené nádobě a vložit ji do pece na 2-3 minuty při teplotě cca 90°C. Nenechte jej péct, jen dostatečně na to, aby se mísa ohřála. To může opravdu urychlit proces kynutí.Naše čtenářka Klára dělá strouhanku z chleba natřeného máslem, kterou skladuje v ledničce (uhodli jste to) pod skleněným zvonem. Tímto způsobem spotřebovává všechen starý chléb a nemusí dělat máslovou strouhanku kdykoli ji potřebuje. Tuto strouhanku používá na velké množství různých pokrmů.Gastrostránky radí skladovat vaši kysanou smetanu nebo domácí sýr dole v ledničce, aby vydržel déle.Pro novou chuť v bramborové zálivce, používejte cibulovou polévku namísto čerstvé cibule nebo pažitky. Dvě polévkové lžíce stačí na běžně veliký rodinný salát. Je to jednoduché a ušetříte se slz a povyku nad loupáním cibule.Slanina se vám nezkroutí, když ji předem namočíte na chvíli do studené vody nebo ji jednoduše propícháte vidličkou.Aby vám hnědý cukr neztvrdl: zkuste držet větší množství sušených švestek s oříznutou špičkou na vrchu vaší nádoby s hnědým cukrem. Cukr nikdy neztvrdne a jakmile začnou švestky vysychat, tak je jen dejte do kastrolu a nechte vařit dokud nezačnou být měkké. Protože předtím nasákli cukrem, budou dost sladké na to abyste k nim museli přidávat další cukr.

Pokračovat na článek


SMOOTHIE – PRO MLSÁLKY I VYZNAVAČE ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU

Možná jste o téhle zdravé mňamce, které se říká smoothie slyšeli, protože je momentálně celkem probíraným tématem. Nehledejte v ní žádné komplikované receptury, která vás odradí od přípravy už při prvním letmém problesknutí receptu. Smoothie je na přípravu totiž to nejjednodušší, co jste kdy dělali. Uměním je totiž naházet všechny vámi vybrané dobroty do mixéru a zapnout tlačítko „START“ a voalá, máte smoothie. Pokud při přelévání této dobroty jménem smoothie z mixéru do sklenice nic nevybryndáte a nerozlejete, bod pro vás. Pak si stačí už jen pochutnávat.Jak jste možná už asi pochopili, základem všeho je ovoce, zelenina, popřípadě obojí dohromady. Důležité je poznamenat, že rozmixované ovoce nebo zelenina je bez jakéhokoliv umělých cukrů, sladidel a konzervantů. Samozřejmostí je, že tuhle dobrotu si můžete vylepšit v podstatě čímkoliv, co vás napadne. Med, karobový prášek (něco na způsob kakaa), samotné kakao, mladý ječmen a další zajímavé ingredience. Ve finále vám vznikne hustý a krémový nápoj, který je ideální jak pro rychlou a vydatnou snídani či svačinu, tak i jako obrovská dodávka energie po jejím velkém výdaji. Díky čerstvému ovoci, ve kterém je super dávka přírodních cukrů, bude vaše tělo v mžiku zase plné energie a připraveno naplno fungovat. Mnoho lidí si také zvyklo smoothie pít před vysokým fyzickým výkonem, kvůli němuž si do mixéru přidává také trošku proteinového prášku.PROTI GUSTU, ŽÁDNÝ DIŠPUTÁTPři přípravě smoothie můžete použít kombinací všech možných chutí. Zkoušet nejrůznější kombinace, je v tomto případě doslova povinností. Velmi oblíbené se staly varianty ovoce a listové zeleniny. Proto se do svého sice ovocného koktejlu nebojte přidat například ledový salát, rukolu, nebo špenát. Právě díky přísadám bez alergenů a laktózy se stalo smoothie velmi oblíbené u alergiků na laktózu, vegetariánů a veganů, stejně tak u diabetiků a u lidí s redukční dietou. Pro inspiraci přidáváme pár ověřených a vynikajících receptů na tuto mňamku.BANÁNOVÉ SMOOTHIE2 banány0,5 avokáda3 lžíce karobu MANGOVÉ SMOOTHIE S CHILLI1 zralé mango3 banányšpetka chilli BORŮVKOVÉ SMOOTHIE3 pomerančešťáva z jednoho grepu1 šálek borůvek1 lžička Acai

Pokračovat na článek