9ZOBRAZENÍ

Na začátek troška historie

Artyčoky, nezralé květy z rodu bodlákovitých, jsou jedny z nejhezčích v zimě v centrální Itálii. Objevují se s mračny

prosince a doprovázejí k nám začátek jara. Přicházejí v mnoha rozmanitých tvarech a barvách, od malých jemných kusů, vhodných k tomu, aby nám chutnaly v syrové podobě v pinzimoniu, s růžovo-zelenými plody střední velikosti, vhodných pro saute, výrobu omáčky ke špagetám a do poličky.

Charakteristika artyčoků

Artyčoky patří k lahůdkové zelenině. Je to dobře vyvinutá, nevykvetlá bodlákovitá hlavice artyčoku obecného. Hlavici tvoří mohutná květní poupata, složená z velkých dužnatých listů a dužnatého lůžka. Artyčoky pocházejí z Malé Asie či severní Afriky, kde jsou rozšířeny již 2 500 let. Postupně se artyčoky dostávaly do Evropy, a to především do Středomoří. Postupně pak do celé Evropy a v 16./17. století se objevují první zmínky o používání artyčoků i u nás, především na panských stolech. Dnes se pěstují především v Itálii, Francii a Řecku, kde je hlavní vegetační období v zimě; v USA se pak pěstují celoročně. K hlavním producentům artyčoků je dnes především Řecko a Portugalsko. U nás není artyčok příliš populární, především kvůli nevědomosti jak s artyčokem zacházet. Zde předkládáme návod, jak na to!

Nákup artyčoků

Nezáleží, kterou variaci artyčoku zvolíte, musíte je připravovat za obzvláštní pečlivosti. Nečekané udušení artyčoku vede ke všeobecnému zklamání. Jako skvělý pomeranč  musí působit i artyčok pevným a dobrým dojmem, když ho zvednete. Neměl by se poddat, když ho trochu zmáčknete a ani by neběl být moc lehký. Jestli se Vám lehce poddá ve Vašem stisku, pravděpodobně má v sobě vzduch (tj. jemná vlákna). V tomto případě vyberte jiný artyčok. Pokud už máte Vaše artyčoky nakoupené, tak je doma dejte do mísy s vodou do doby, než budete schopni je použít (rozkvetou). Jestli je to možné, tak je nechejte být v tomto stavu den či dva, mají sklon k tvrdnutí postupem času.

Zdraví a artyčok

Hlavní léčivý význam zastává látka, zvaná cynarin. Tato látka má mimořádně příznivé účinky pro lidský organismus. Je to biologicky aktivní látka, která omlazuje buňky, chrání játra, podněcuje vylévání žluči do dvanácterníku, povzbuzuje trávení tuku, působí na snižování cholesterolu a též působí preventivně proti žlučovým kamenům. Aby toho nebylo málo - artyčoky jsou bohaté na vitamíny (C a B), karoteny, železo a hořčík.