35ZOBRAZENÍ

Mnoho lidí si myslí že tenčí chřest je o moc jemnější. Ale pravda je taková, že chřest jakékoli velikosti může být chutný a jemný a tak dlouhý jako čerstvý. Najdete tenký chřest brzo na jaře, a tlustčí, šťavnaté výhonky později na jaře. V následujících řádcích Vám poradíme jak nakoupit chřest opravdu čerstvý.

Pro nejlepší vůni, nejvšímejte si velikosti a hledejte čerstvost.

U nás v prodejnách ( je li vůbec v sortimentu) , je chřest obvykle zelený, ačkoli také můžete  chřest spatřit pěkně s fialovými výhonky v zemědělských prodejnách. V Evropě je půda většinou kopcového tvaru a výhonky jak rostou,  schovávají si výhonky  před přímým působením sluníčka, jako následek toho jsou úplně bíle výhonky s fialovým nádechem. Chuť všech třech uvedených druhu je úplně stejná, ale fialové zabarvení (které zezelená při vaření ) má sklon k lepší chuti.

Zkontrolovat spodek chřestu.

Když chcete nakoupit chřest, tak u firmy která převáži v pevně uzavřeném balení. Barva by měla byt svěží bez žádných příznaků vadnutí. Chřest začíná ztrácet svou chuť v momentě krájení. Zkontrolujte konce stonku na suchost, jakýkoli chřest po nebo před naříznutím nesmií vypadat vysušený.

Skladovat chřest ve vodě a používat co nejdřív.

Chřest se nejlépe skladuje ve vodě (další dobry způsob jak nakupovat). Já rád daruji chřest podobně jako květiny a skladuji v ledničce v půlce napuštěné vodou sklenicí. Připravuji ho nejpozději do dvou dnu po nákupu pro nejlepší vůní.

Pro přípravu stonku k vaření, stiskěte stonku k prasknutí.

Ze stonku, který je rozmačkaný začne vytékat vláknina. Vytlačenou vlákninu buď můžete také skladovat anebo použit na připravené jídlo k dochucení. Jak se pozná jestliže je chřest tlustý nebo vláknitý (trošku nakousněte jako menši test), sloupněte horní kuru z čerstvě nakousnutého stonku.

Pára uchovává jeho čerstvou vůní, více opékat pro jeho líbeznost.

Od Dubna až do Května,  jsem ochutnal spoustu čerstvých chřestu a nemohl jsem se nabažit protože jsem ho sám připravoval na mnoho různých kuchyňských způsobů. Dušení a vaření uchovává vůni  a je to nejlepší způsob je připravit z něj studeny sálat. Dušení a vaření je nejrychlejší cestou jak připravit tenké kousíčky, ale smažení a grilovaní samotných stonku udrží a zvětší vůní a čerstvost chřestu. Mam rád karamelovou vůni smaženého chřestu, který jenom žebrá po citrónové šťávě a plátku parmazánu.  

Vařením se Vám zvětší příměsí různých vůní.

Když vaříte chřest, buďte si jisty, že vařená voda je dostatečně osolena: přidejte přibližně dvě čajové lžíce soli na 5 litru vody. Já osobně si vařím chřest s otevřenou pokličkou, pak můžu jednoduše zkontrolovat jestli je dostatečně uvařený. Občas si ochucuji bublající vodu o hlavičku česneku, tři bobkové listy a šalotku na deset minut, naběračkou si to všechno vyndám a pak v ty vodě můžu v klidu uvařit chřest.

Dušení je dobré pouze na pár výhonku.

Položte připravené výhonky do jedné vrstvy nad úroveň vody, uzavřete takto připraveny hrnec a nechte do doby než změknou.

Smažit až okraje zezlátnou.

Obvykle si svůj chřest nakrájím na tenké plátky úhlopříčně před smažením takže se připravují do je jemná pouze pár minut. Chřest je obzvlášť chutná záležitost jeli  smažený na másle a nebo ovocném olivovém oleji. Nejlepší způsob jak podávat chřest je lehce osmažený do hnědá a křehka.

Grilováním s trochou kouře přídá obzvlášť sladkou vůní.

Pro grilovaní chřestu potřete olivovým olejem, trošku osolte a můžete ho grilovat na středním ohni obraceje ho poměrně často. Je hotový když změkne a zabarví se do hněda. Když  necháte předvařit výhonky minutu před tím grilováním, můžete pří grilovaní zvětšit oheň  a grilovat ho o poznaní rychleji a vyvarovat se při tom spáleného povrchu ještě před tím než vnitřek bude hotový. 

Doba přípravy chřestu záleží pouze na tom jak jsou silné a tvrdé výhonky.

Hlavně na tom jak je naplněna vaše pánev nebo hrnec a také jak máte rádi chřest připravený. Nemám rád když křupe a hodně převařený chřest. Začínám ochutnávat ihned po pár minutách vaření, napíchnutím malinkých kousíčku na nůž. Domnívám se, že je připravený, když je měkký a nůž se ponořuje do něj hladce. Mějte na vědomí, že se chřest dá připravovat na různé intenzitě ohně, nezaleží na tom jestli je v troubě nebo je připravovaný na ohni venku.

Osobně nikdy nemíchám chřest s ostatní zeleninou po uvaření. Ponoření chřestá do studené vody po uvaření způsobuje ztrátu důležitých vitaminu a ochuzení o lepší vůní. Všeobecně udržují pří pokojové teplotě.