42ZOBRAZENÍ

Aniž by opustil svou
kuchyň, obeplul mladý francouzský mistr kuchař Frédéric Molinié
už několikrát zeměkouli. Svůj talent uplatňuje na obří jachtě The
World, která se stala luxusní rezidencí pro miliardáře, píše
agentura AFP.
Mistr kuchař přesvědčil hosty svého bílého parníku, který
pluje pod bahamskou vlajkou a obvykle křižuje vody poblíže
Monaka, Ibizy nebo Singapuru, aby na několik dní zakotvili v
přístavu Séte na jihovýchodě Francie. Tady se Molinié před 35
lety narodil.
"Mám pohádkové zaměstnání. Pro tvorbu či fantazii neexistují
žádné hranice. Mohu stejně tak dobře připravit k snídani čerstvý
salát jako míchaná vajíčka na lanýžích," říká Molinié, který
pracuje na své lodi od roku 2002, kdy byla spuštěna na moře.
Bývalý kuchař prestižních restaurací v Paříži, v Alpách či na
Azurovém pobřeží si rovněž otevřel kuchyně na výletním parníku
Disney či na proslulé jachtě rodiny Onassisových Christina O.
Molinié odpovídá za 300 chodů denně a velí čtyřicítce lidí.
Čerstvými surovinami se zásobuje při zastávkách na místních
trzích a bez váhání sestavuje menu přímo se zákazníkem v jeho
kabině.
Při jednom nedávném večírku vytvořil "buffet", kde byly
všechny evropské země zastoupeny svými gastronomickými
specialitami. Byla tam rovněž husí játra s kaviárem nabízená
přímo na bufetu z ledu.
Plujícímu městečku nechybí nic: jsou zde čtyři restaurace,
dva bazény, golfové hřiště, kasino i kaple. Jachta je 196 metrů
dlouhá a má výtlak 43.000 tun. Pronajmout na 70 let je možno 110
apartmá, která mají od 60 po 400 metrů čtverečních. Ceny se
pohybují od 1,5 do 15 milionu dolarů. Na lodi je též 88 suit.
Někteří z 250 trvalých hostů, z nichž více než polovinu tvoří
Američané, žijí v tomto paláci celý rok. Podnikatelé a miliardáři
spolurozhodují o tom, kam loď popluje, vypráví Molinié.
Na můstku, kam nesmí nikdo od tisku, nepotkáte žádnou
celebritu. Jakýsi požadavek bývalého amerického boxera Mika
Tysona je honem vyřízen v ústraní.
Tato izolace je jedinou věcí, na kterou si šéfkuchař stěžuje.
"Chtěl bych dostat hvězdičku od Michelina. Ale jeho inspektoři
nemohou na palubu," lituje.
Vrcholem rafinovanosti, kterou může zdálky postřehnout prostý
smrtelník, jsou golfové míčky. Ty jsou vyrobeny z krmiva pro
ryby. Když tedy někteří méně obratní hráči odpálí mimo palubu,
přijde si na své i mořská fauna.