32ZOBRAZENÍ

1. KROK - uvolnění vnitřností

Rybu nařízneme podél břicha, aby jsme se dostaly k vnitřnostem, které po rozříznutí prsty uvolníme.

Pozor : při rozříznutí břicha nožem nezajíždíme příliš hluboko, spíše řežeme pouze špičkou nože)

2.KROK - oddělení hlavy

Oddělení hlavy provedeme šikmým řezem za hlavou ryby. Nůž směřujeme šikmo k páteři. Z jedné strany řez provedeme pouze k páteři, z druhé strany páteř přesekneme.

3.KROK - vyčištění

Hlavu s vnitřnosti oddělíme od zbytku ryby. Doporučujeme poté rybu zbavenou hlavy a vnitřností opláchnout pod tekoucí vodou.

4.KROK - příprava na filetování

Očištěnou rybu otočíme břichem k sobě a provedeme řez od břicha směrem k ocasu, tak aby jsme spodní ploutev řezem nadřízli". Řez provádíme pouze špičkou proto, aby jme nařízli pouze kůži.

5.KROK - filetování

Špičkou nože rybu prořízneme nad páteří, nůž prostrčíme rybou a řezem od ocasu po páteři vytvoříme první filet.

6. KROK- oddělení filetu

Filet dořízneme až k hlavě a první filet oddělíme od páteře. Řez provádíme tahy nožem, aby se filet nepotrhal.

7. KROK - oddělení žeberních kostí

Na filetu nám ještě zbyly žeberní kosti, které podřízneme šikmým řezem. Poté nám zůstane čistý filet s kostmi pouze ve středu filetu.

8. KROK - vykostění

Pinzetou vytaháme ze středu filetu všechny kosti.

9. KROK - oddělení kůže

Z filetu ještě zbývá odstranit kůži, kterou u ocasu podkrojíme a tahavým pohybem nožem oddělíme od filetu.

10. KROK - druhý filet

U druhé filetu s páteří postupujeme obdobně jak při prvním tzn. zopakujem kroky 5-8.

11. KROK - opláchnutí

Filety je potřeba po rozfiletování opláchnout ve studené vodě s citronem, aby se zbavila ryba všech nejedlých částí . Poté je již připravena k tepelné úpravě.

2. možnost filetování

Rybu je samozřejmě možnost konzumovat i s kůží file pak lépe drží při tepelném zpracování.Postup je stejný s rozdílem, že před prvním krokem rybu tupým nožem zbavíme šupin a vynecháme krok 9. Nyní již nic nebrání si opravdu vychutnat chuť čerstvé ryby

 

Náš tip : rybu nasolíme pokapeme citronem, přidáme nakrájené bylinky a necháme hodinu marinovat

Na grilu je ryba opravdu skvělá!