28ZOBRAZENÍ

Znáte tu situaci taky? Deset hodin večer, před vámi pohárek bílého a televize s příjemným filmem, v němž je v každé druhé scéně chlápek sexy víc než Brad Pitt a George Clooney dohromady, ale pořád to není ono, stále tam někde špitá nějaký hlásek, že vám něco málo chybí. A pak na to přijdete. Jednoduše řečeno vás vás honí mlsná. A tak se seberete z pohodlí gauče a vytáhnete svoje tajné a betelné zásoby čokolády, která byla schována na horší časy. Jak vidno, jsou zde. Jak asi tušíte z vlastních zkušeností, po ukojení největší potřeby dobít baterky prostřednictvím čokolády, se začne ozývat vaše svědomí s tím, že byste asi neměla. Známe to všechny. Dámy, tomu je ovšem konec. Ode dneška můžete pořádat pravidelné nájezdy na zásoby čokolády a to bez sebemenšího vyčítání. Práte se proč? Myslím, že pokud stojíte, je potřeba si na tuto informaci sednout. Čokoláda, je totiž zdravá!

NENÍ VŠECHNO ZLATO, CO SE TŘPYTÍ

Pravděpodobně nebudete nijak překvapení, když vám řeknu, že je potřeba i v tomto ohledu stát nohama na zemi. Za prvé je důležité rozlišovat čokoládu od čokolády. Těch pravých čokolád, které jsou opravdu prospěšné pro vaše tělo, je bohužel menší procento z celkového množství. Pokud jsem vám tedy právě zhatila akční plán na vykoupení zásob čokolád v nejbližší sámošce, zpětně ze z hloubi duše omlouvám. Mléčné, oříškové, jahodové a podobné á la čokolády můžete hned ze svého sobotního nákupního seznamu vyškrtnout. I když tyto dobroty si pyšně říkají čokoláda, jejich obsah kakaa je podobný, jako je sexpealu u našeho pana prezidenta. Jak tedy poznáte tu pravou a kvalitní čokoládu? Prvním poznávacím znamením je její cena. Pravá čokoška je totiž v úplně jiném cenovém levelu (jednoduše je hodně drahá). Cena se odvíjí od procenta kakaa. Minimálně by měla čokoláda, která si tak chce říkat, obsahovat alespoň 70% kakaa. Čím vyšší procento, tím líp.

NE VÝMLUVY, ALE DŮVODY

A teď konečně si pojďme říct, proč bychom si vlastně měli každý den dát kousínek čokolády. V první řadě zlepšuje náladu, uvolňuje stres a napětí a obaluje nervy. Toto všechno je způsobeno zvyšováním serotoninu v našich hlavičkách. Také je vědecky dokázáno, že jedinci pravidelně konzumující čokoládu, mají mnohem méně psychických problémů a jsou celkově více psychicky odolní. Dále například je efektivní při snižování krevního tlaku. A teď vážení pozor, protože podle jistých dánských odborných studií (kterým budeme slepě ve vlastním zájmu důvěřovat), pomáhá čokoláda při hubnutí. Ano, vím, je to neuvěřitelné. Podle Dánů snížíte svou chuď na sladké a tučné pokrmy právě tím, když si dopřejete před jídlem kostičku čokolády s co možná nejvyšším obsahem kakaa. Zase podle anglických vědců, je čokoláda lepší jako líbání. Zde bychom už mohli trošku rozvířit debatu, nicméně Angličani neochvějně tvrdí, že lidské tělo dokáže na čokoládu reagovat až čtyřikrát déle než na vášnivý polibek. Vsadila bych všechny prachy a nějaké drobné k tomu, že by reagovali minimálně desetkrát déle než na čokoládu, kdyby se o ně jen otřela Megan Fox. To by se ovšem muselo bezesporu, jak jinak než vědecky dokázat. Když ale popojedeme dál, můžete se také dočíst, že čokoláda dokáže snížit výskyt mrtvice až o slušných 25%, snižuje možnost rakoviny, zlepšuje fungování mozku a jednoduše prodlužuje naše životy. Prostě a jednoduše je mnoho pádných důvodů, proč si můžete bez výčitek dát kousek čokolády. Samozřejmě jak jinak než pravé!