31ZOBRAZENÍ

Ústřice jsou chráněny proti okolnímu světu dobře zavřenou schránkou, ze které se před konzumací musí ústřice šikovně vyloupnout, a to tak, aby se do ní nedostaly zbytky schránky a nevylila se slaná voda ze vnitřku schránky. Pokud dodržíte následující postup, mělo by se to podařit i vám.

Nejprve si připraváme nůž na ústřice a suchý hadr na přidržení ústřice

Ústřici položíme plochou stranou nahoru a hadříkem si chytíme kulatější část schránky

    1.Začínáme na špičaté straně schránky, nožem nalezneme na špičce      menší otvor uprostřed a nůž tlakem zapíchneme do schránky, vyklavým pohybem vrchní část lehce nadzvedneme.

    2.Od špičky postupujeme vyklavým řezem podél schránky ke kulatější části, nůž při tom vedeme na plocho, abychom ústřici nepoškodili, a zároveň odřízli část masa na vrchní části skořápky

    3.Ústřici nožem obkroužíme a opatrně sejmeme vrchní část skořápky; pozor, aby se ústřice nepřevrhla a nevylila se z ní voda.

    4.Poté nožem opatrně seřízneme úpon, který je na mase ze strany. Důležité je přesvědčit se před konzumací, zda je úpon zcela odříznut, jinak se ústřice nedá “vypít” a může to zkazit celý "ústřičný" obřad.

     5.Dále ještě očistíme okraje ústřice od zbytku skořápky, zakapeme citronem a s chutí do toho!

     6.Ústřici ze skořápky vypijeme, nekousneme, ale spolkneme celý obsah najednou.