57ZOBRAZENÍ

Nejen slevy v obchodech, ale i všudypřítomná strava je pastí pro oči v těchto dnech.
Na hladové davy turistů a Pražanů číhají na každém rohu klobásy, pokušením jsou selátka na rožni, bramboráky, gyrosy nebo smažené sýry. Chutnají obvykle skvěle. O tom, že organismu zrovna moc neprospívají, přemýšlí jen málokdo. "Bylo by hříchem se takovým dobrotám vyhýbat," míní turistka z Itálie o rožnících se klobásách na Václavském náměstí. Český pouliční "fast food" se však zamlouvá nejen cizincům, ale i Pražanům. Na vuřtech, majonézových salátech, chlebíčcích a uzeninách vyrostla nejedna generace Čechů. V posledních letech se jídelníček rychlého "labužnictví" rozšířil o mnoho cizích názvů. Nic to ale nemění na tom, že jejich pravidelná spotřeba působí organismu víc škod než užitku

Podle britského listu The Independent je fast food prokletím Američanů. Milovníci hamburgerů, hot dogů, smažených pochoutek a bublinkových nápojů se prý mohou stát obětí návyku srovnatelného se závislostí na tvrdých drogách. České produkty rychlé stravy jsou ovšem neméně zákeřné, ačkoli jsou často opatřeny přívlastkem jako "domácí", "přírodní" nebo "bio". Jsou bohaté na tuky a chemikálie a ochuzené o vitamíny, minerální látky, bílkoviny či vlákniny. To se týká i oblíbených instantních polévek, kaší a těstovin, jež nabízí klamný dojem teplé stravy. Nad stravovací hodnotou produktů "rychlé kuchyně" odborníci léta kroutí hlavou, avšak málokdo na ně dá. Lidé hltají párky v rohlících, pizzu, sendviče a chlebíčky, nejen aby zahnali hlad. Mnozí si na produktech rychlostravoven pochutnají daleko víc než na výživné teplé stravě.

Jídlo z fast foodu zpravidla dobře vypadá, chutná i voní a diskuse o jeho pochybném užitku jsou většinou marné. Rychlá strava je podle odborníků ránou pro organismus, zejména pak játra. Musí zpracovat množství konzervačních přípravků, ochucovadel a také tuků, na které jsou tyto výrobky zejména bohaté. Bílkovin je v takové potravě poskrovnu a organismus jen marně pátrá po vitamínech a dalším "stavebním materiálu" pro nové buňky. Zdravé potraviny se ovšem stávají stále větším luxusem. Po karbanátku v housce sáhnou zpravidla mnozí cizinci, kteří se špatně orientují ve specialitách národní kuchyně. Platí to například v Rusku, kde jídelny McDonald's jsou mnohdy oázou civilizace. Neodolají jim však ani domorodci. V rychlostravovnách v Moskvě jsou ohromné návaly a relativně vysoká cena "Big Macu" nikoho neodrazuje. Na Západě má zájem o rychlou stravu většinou chudší vrstva obyvatel. V Česku si na ní pochutnávají skoro všichni.