66ZOBRAZENÍ

potřebujeme:

  • 200 g strouhaného sýra (eidam, primátor apod.)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 1/2 l vody
  • 1 kostku masoxu
  • 1/2 šálku smetany
  • žloutek
  • lžíci másla na osmahnutí
  • sůl, mletý pepř
  • 2 lžíce pažitky

postup:

Do vroucí vody vložíme masox a rozvaříme ho. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, přidáme do polévky, rozšleháme a 10 minut povaříme. Smetanu smícháme se sýrem, přidáme do polévky, zvolna povaříme, osolíme a opepříme. Když se sýr začne tavit, přidáme rozkvedlaný žloutek, už nevaříme. Žemli nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle, rozdělíme na nahřáté talíře a zalijeme polévkou, ozdobíme pažitkou.