46ZOBRAZENÍ

  • Strouhanku nahraďte rozmačkanými kukuřičnými lupínky (cornflakes). Na jeden řízek budou stačit dvě větší hrsti lupínků.
    Přidáním ¼ polévkové lžíce sody k brusinkám způsobí, že nebudou potřebovat tolik cukru.
  • Přidáme-li cca 7 kapek citrónové šťávy na dva poháry smetany na šlehání, vám pak zkrátí dobu na
    našlehání smetany na polovinu.
  • Přidáme-li špetku cukru do vařící vody s kukuřicí, pomáhá vyniknout přirozené sladkosti kukuřice.
  • Přidáme-li citrónovou šťávu k omáčce, která je příliš mastná, zmizí tuk a podpoří vůni vaší omáčky.
  • Ten samý efekt se dá docílit také pomocí sody
  • Přiveďte citróny na pokojovou teplotu a válejte je na kuchyňské lince před vymačkáním abyste z nich dostali co nejvíce šťávy.
  • Natřete koláč před pečením vaječnými bílky, aby získal krásnou barvu.
  • Přimíchejte do bramborákového těsta kromě česneku a majoránky vaničku netučného tvarohu. Zjemní jejich chuť a bramboráky budou krásně křupavé. Další trik je, že přidáte místo části brambor cuketu
  • Krém, který je našlehaný předčasně, nepůjde oddělit jestliže nepřidáte trochu želatiny bez chuti (¼ polévkové lžíce na každý pohár).
  • Různé polévky jsou mnohem aromatičtější, když mrkev, petržel i celer nakrájíme na kostičky, kapustu a cibuli na nudličky a orestujeme to nejdřív na pánvičce. Potom teprve zalijeme vodou a vaříme.
  • V zimních měsících, kdy je kuchyně studená, může být velmi náročné až téměř nemožné dostat kvasnicový chléb k vzestupu. Zkuste umístit pastu v tepelně zabezpečené nádobě a vložit ji do pece na 2-3 minuty při teplotě cca 90°C. Nenechte jej péct, jen dostatečně na to, aby se mísa ohřála. To může opravdu urychlit proces kynutí.
  • Naše čtenářka Klára dělá strouhanku z chleba natřeného máslem, kterou skladuje v ledničce (uhodli jste to) pod skleněným zvonem. Tímto způsobem spotřebovává všechen starý chléb a nemusí dělat máslovou strouhanku kdykoli ji potřebuje. Tuto strouhanku používá na velké množství různých pokrmů.
  • Gastrostránky radí skladovat vaši kysanou smetanu nebo domácí sýr dole v ledničce, aby vydržel déle.
  • Pro novou chuť v bramborové zálivce, používejte cibulovou polévku namísto čerstvé cibule nebo pažitky. Dvě polévkové lžíce stačí na běžně veliký rodinný salát. Je to jednoduché a ušetříte se slz a povyku nad loupáním cibule.
  • Slanina se vám nezkroutí, když ji předem namočíte na chvíli do studené vody nebo ji jednoduše propícháte vidličkou.
  • Aby vám hnědý cukr neztvrdl: zkuste držet větší množství sušených švestek s oříznutou špičkou na vrchu vaší nádoby s hnědým cukrem. Cukr nikdy neztvrdne a jakmile začnou švestky vysychat, tak je jen dejte do kastrolu a nechte vařit dokud nezačnou být měkké. Protože předtím nasákli cukrem, budou dost sladké na to abyste k nim museli přidávat další cukr.